Gaura neagră din economie începe să prindă contur: Cum îi va afecta pe britanici ieșirea din UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marea Britanie va fi nevoită să împrumute aproape 60 de miliarde de lire sterline în următorii 5 ani, pentru a trece mai ușor peste efectele ieșirii din Uniunea Europeană, conform unor calcule ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, o agenție guvernamentală independentă din Regatul Unit.

Raportul citat de CNN Money indică o creștere de numai 1,4% pentru anul viitor a economiei britanice, adică o revizuire în scădere mai drastică decât estimarea de 2,2% făcută în luna martie și sub plafonul de 1,7% care reiese din calculele FMI.

Ar fi cea mai scăzută rată de creștere economică întâlnită în ultimii 7 ani în regat, anunță specialiștii agenției britanice.

Efectele Brexit sunt recunoscute și de oficialii din cabinetul londonez, ministrul de Finanțe Phill Hammond anunțând deja că economia Regatului Unit va suferi de pe urma acestei decizii.

Investițiile, consumul, inflația și incertitudinea cauzată de factorii politici sunt principalele cauze care vor amplifica fenomenul.

Media creșterii economice din Marea Britanie, pe următorii 5 ani, va fi de doar 2,4%, o rată mai mică decât cea prognozată pe scenariul în care țara ar fi păstrat statutul de membru UE.

Datele au fost făcute publice chiar de membrii cabinetului May în raportul semestrial prezentat în fața parlamentarilor britanici. Conform calculelor făcute de membrii guvernului de la Londra, Marea Britanie se va despărți de UE până în aprilie 2019, numărul imigranților va fi redus și ținut sub control, iar nivelul schimburilor comerciale va scădea.

Masurile protecționiste pe care guvernul intenționează să le adopte în perioada următoare vor consta în creșterea salariului minim, alocarea unei sume de 1,4 miliarde de lire pentru construirea de noi locuințe, limitarea taxelor pe care agenții imobiliari le percep de la clienți și constituirea unui fond de dezvoltare în valoare de 23 de miliarde de lire pentru următorii 5 ani.

Conform declarațiilor oficiale ale ministrului Hammond, țelul de a menține un buget echilibrat a fost abandonat deja de autoritățile de la Londra, în acest moment strategia lor concentrându-se pe limitarea dimensiunilor găurii negre care va apărea între veniturile și cheltuielile bugetare.

„Este o situație delicată. Cheltuielile bugetare lărgesc dimensiunile găurii negre anticipate anterior la nivel de deficit bugetar”, susține Fiona Cincotta, analist de piață pentru City Index.

Pe de altă parte, oficialii britanici cred că limitarea accesului pe piața muncii pentru europeni îi va ajuta să ofere 500.000 de noi slujbe în anii următori. În schimb, nivelul de trai al britanicilor va fi substanțial afectat de deprecierea lirei cu 17 procente în fața dolarului american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...