(GALERIE FOTO) Imagini inedite din fostele baze militare ale URSS

by Genko Genko

Fostele baze militare ale URSS s-au întins pe mai multe continente, din Germania de Est și până în Mongolia. Un fotograf pasionat a reușit să surprindă imagini uimitoare ale bazelor militare care acum zac abandonate de către Moscova.

Eric Lusito, un fotograf italian, a decis să făcă o călătorie împreună cu un profesor de geografie din Cehia pentru a descoperi baze militare sovietice abandonate.

După cum spune fotograful, această experiență i-a schimbat viața. El mărturisește că a început că înțelegă puterea pe care a avut-o Armata Roșie și teama pe care a provocat-o aceasta.

Fotograful a călătorit în fosta lume sovietică și comunistă, începând din Germania de Est și până în Mongolia. A urmat Polonia și Kazahstan.

A reușit să fotografieze mai multe baze militare părăsite, pe care le puteți vedea mai jos, într-o galerie.

eric_lusito_01

Bază militară din Mongolia, construită în 1970.

eric_lusito_03

Inscripția de pe clădire: „Slavă Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.” Arhitectura sovietică a fost cunoscută pentru geometrice și simplitate. Clădirile militare au fost construite cât mai economic posibil, folosind modele standard. Mongolia.

eric_lusito_04

Zone rezidențiale ale militarilor. Mongolia.

eric_lusito_05

Adăposturile aeronavelor, construite alături de pistă, menite să protejeze avioane de luptă. Mongolia.

eric_lusito_06

Una dintre cele mai sofisticate baze sovietice de observare spațială. Construită în 1956, Kazakhstan.

eric_lusito_07

Rămășițele unei baze militare din Mongolia

eric_lusito_08

Această bază este situată în apropiere de nordul deșertului Gobi din Mongolia, și este acum pe cale de dispariție în nisip.

eric_lusito_09

Un monument la o bază militară din Mongolia.

eric_lusito_10

Multe relicve ale trecutului sunt încă lăsate în interiorul clădirilor. Începând din 1970, măști de gaze standard au fost emise pentru toți cetățenii sovietici.

eric_lusito_14

În Letonia, sovieticii construiseră o bază de radare. Fotografia surprinsa într-o camera a fostei baze arată portretul lui Lenin și o scenă din războiul din Afganistan pe care l-au dus sovieticii.

eric_lusito_17

În Letonia, o bază militară care a găzduit o mare parte din Flota de la Marea Baltică.

eric_lusito_19

În Polonia, URSS-ul ridicase o bază aeriana în apropierea granițelor germane și cehe. Pista avea o lungime de peste 2 kilometri, aici putând ateriza toate tipurile de avioane din acea perioadă.

eric_lusito_20

În Letonia, au fost distruse toate materialele de valoare, dar au rămas în picioare 60 de clădiri, inclusiv barăci, apartamente, o școală, un club de ofițeri și această sală de gimnastică.

 

CITIȚI ȘI...