(GALERIE FOTO) Călătorii cu trenul pe care să le faci o dată în viaţă; Itinerarii de vis, în vagoane de lux

by Genko Genko

Unele drumuri nu merită făcute cu maşina şi un turist nu s-ar simţi mai răsfăţat nici dacă le-ar parcurge cu limuzina sau avionul.

Şi având în vedere că în lume există trenuri de lux pe rute unde natura s-a întrecut pe ea însăşi, ar fi păcat să nu-ţi faci vacanţa, măcar o dată, în tren. CNN îţi sugerează câteva rute care nu lasă loc de dezamăgiri.

Londra – Veneţia
Nicio altă călătorie cu trenul nu evocă mai mult romantism şi aventură ca faimosul Orient Express de pe această rută, pe care Agatha Christie l-a transformat în vedetă în „Crimă în Orient Express”.

Trenul încă se deplasează, unind oraşe la rândul lor legendare, cum sunt Londra, Innsbruck, Verona şi Veneţia.
Tren Londra - Veneţia
Decorat în stil Art Deco, acesta şi-a păstrat în continuare eleganţa, câştigând în stil pe măsură ce-au trecut anii.

Cei mai mulţi turişti iau trenul din Londra, călătoria până la Veneţia durând o noapte. Turiştii care merg în sens invers vor vedea cum, în Paris, sunt urcate coşuri cu homari abia prinşi, din care parte sunt gătiţi pentru clienţi înainte ca trenul să ajungă în portul francez Calais.
Tren Londra - Veneţia1
O astfel de călătorie costă 3.342 de dolari de persoană.

Moscova – Vladivostock
O altă rută căreia i s-a dus vestea este cea străbătută de Expresul Trans-Siberian de la Moscova la Vladivostock. Itinerariul este intimidant, trecându-se prin opt fusuri orare.
Tren Moscova - Vladivostock
Pasagerii care ajung la bordul acestui faimos tren au parte de aer condiţionat vara, TV, un pianist care se ocupă cu asigurarea atmosferei, un medic vorbitor de limbă engleză şi chiar servicii de spălătorie.

Călătoria durează două săptămâni şi seamănă mai de grabă cu o croazieră, pentru că trenul opreşte zilnic, pentru a se face excursii.
Tren Moscova - Vladivostock1
Trenul trece pe lângă Lacul Baikal, vagoanele fiind trase de o locomotivă cu aburi, din era sovietică. La ambele capete de drum există hoteluri de cinci stele, aşa că turistul va avea parte de o vacanţă de lux de la început până la sfârşit.

O călătorie pe această rută costă 15.895 de dolari.

Pretoria – Cape Town
O călătorie de 27 de ore cu Trenul Albastru, pe o distanţă de 1.600 de kilometri, traversând pe diagonală Africa de Sud, înseamnă pentru pasageri servicii de catering non-stop şi chiar posibilitatea ca hainele să fie călcate.
Tren Pretoria - Cape Town
De-a lungul rutei, se fac opriri la minele de diamante din Kimberley, putând fi admirate şi clădirile coloniale din Matjiesfontein. Orice dorinţă ar avea călătorii, personalul o poate îndeplini.

Unele dintre apartamentele de lux duble din tren au băi extrem de spaţioase, comparabile cu cele ale unei reşedinţe. Imaginează-ţi cum ar fi să stai în cada cu spumă, cu un pahar cu şampanie în mână, privind pe geam imensitatea savanei.
Tren Pretoria - Cape Town1
Cu acest tren au mers în trecut Nelson Mandela, Quincy Jones, Paul Simon, Mia Farrow, Margaret Thatcher sau Kylie Minogue.

O astfel de experienţă în trenul care împlineşte anul acesta venerabila vârstă de 70 de ani costă 976 de dolari de persoană.

Adelaide – Darwin
O călătorie de 2.979 de kilometri, din Darwin în Adelaide, adică traversarea continentului australian, presupune inclusiv servicii ca mic dejun la pat. Mesele au şi câte cinci feluri de mâncare (printre care muşchi de cangur pe grătar), iar decorul e unul exclusivist, la care se potriveşte de minune peisajul roşiatic, deşertic.
Tren Adelaide - Darwin 1
De-a lungul călătoriei, se fac opriri pentru a se vedea răsăritul, dar şi excursii în Katherine şi Alice Springs.
Tren Adelaide - Darwin
O astfel de călătorie costă 2.637 de dolari de persoană.

Sudul – Estul Africii
O versiune mai calmă şi relaxată a rutei acoperite de Trenul Albastru duce călătorul prin Africa de Sud, Zimbabwe, Namibia şi Tanzania.
Tren Sudul - Estul Africii
Pentru că trenul nu merge cu mai mult de 60 de km/h, pasagerii pot deschide geamurile şi respira aer curat sau fotografia peisajele. Mai mult, personalul din tren oferă călătorilor şi ochelari. În momentul în care turistul scoate capul pe fereastră, nu va avea nicio problemă cu insectele sau particulele purtate de vânt.
Tren Sudul - Estul Africii 1
Un astfel de traseu de patru zile costă 1.504 de dolari de persoană.

Banff – Vancouver
În America de Nord, o experienţă ce merită bifată este cursa Banff – Vancouver, una de cinci stele.
Tren Banff - Vancouver
Deşi majoritatea turiştilor preferă să ia trenul pe această rută vara, în perioada septembrie – mijlocul lui octombrie e cel mai romantic să călătoreşti. Roşul, portocaliul şi galbenul frunzelor contrastează interesant cu albul primei zăpezi căzute în această zonă muntoasă.
Tren Banff - Vancouver 1
În plus, călătorii îşi pot roti scaunele, astfel încât interacţiunile dintre pasageri sunt încurajate.

O călătorie pe această rută costă 1.309 dolari de persoană.

Toronto – Vancouver
O cursă de patru zile, din Toronto până în Vancouver, însumând 4.466 de kilometri, poate fi o călătorie de lux. Trenul de pe această rută pune la dispoziţie, pentru moment, şapte dormitoare de lux, însă numărul acestora va creşte până la 13, în vara acestui an.
Tren Toronto - Vancouver
Fiecare astfel de dormitor beneficiază de baia sa, dar şi de un minibar cu băuturi alcoolice incluse în preţul biletului.

Seara, când întunericul nu mai permite pasagerului să privească pe geam, acesta se poate relaxa privind la televizorul din cabină. În plus, e printre puţinele trenuri dotate cu paturi duble şi nu suprapuse.
Toronto - Vancouver 1
Preţul unui bilet pe această rută este de 2.891 de dolari de persoană.

Delhi – Mumbai
Adesea numit Orient Expresul Orientului, Expresul Maharajas este un tren de lux recent intrat pe piaţă. Interiorul în stil colonial oferă cadrul perfect pentru o călătorie de o săptămână, în care pasagerii se vor obişnui cu apusurile privite printr-un pahar de gin tonic sau cu plimbările pe spatele elefanţilor.
Tren Delhi - Mumbai
O astfel de călătorie, în care turiştii se pot trezi însă cu costuri ascunse (cum ar fi taxa pentru poze şi filmări) costă de regulă 3.850 de dolari de persoană.
Tren Delhi - Mumbai 1

CITIȚI ȘI...