Gafă uriașă a Israelului; Un cadou pentru Medvedev ar putea costa scump țara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre cele mai dure măsuri incluse în rândul sancţiunilor dictate de Occident împotriva Moscovei se referă la limitarea exporturilor de tehnologie pe piaţa din Rusia, lovitură care ţine în şah sectoare întregi din economie.

Un oficial israelian pare să fi ignorant cu desăvârşire acest lucru, dându-i cu nonşalanţă o dronă premierului rus Dimitri Medvedev, un gest care ar putea inflama relaţiile dintre Tel Aviv, Washington şi Madrid, informează ziarul Jerusalim Post.

„Gazda” uitucă este chiar ministrul Agriculturii din Israel, Uri Ariel, cel care a ţinut să-i prezinte premierului Medvedev, venit în vizită oficială, cât mai multe realizări în domeniu, oferindu-i în final în dar o dronă de fabricaţie iberico-americană.

Medvedev a cerut ca drona să fie transportată la bordul avionului delegaţiei oficiale din Rusia, guvernul israelian temându-se acum de repercusiuni din partea aliaţilor americani şi a partenerilor din Spania.

Chiar dacă aparatul nu era unul militar, ci de utilizare civilă, orice export de aparate fără personal uman la bord trebuie însoţit de o licenţă de export din partea guvernului israelian.

Valoarea aparatului în sine este de doar 48.000 euro, dar pierderile pe care Israelul ar putea să le înregistreze în urma gestului făcut de ministrul Agriculturii pot fi mult mai mari.

Drona a fost asamblată în Spania de către compania Alpha Unmanned Systems, dar multe dintre componente sunt de provenienţă americană.

Una dintre acestea este şi camera cu termoviziune instalată la bordul aparatului de zbor, aceasta fiind produsă de gigantul american Flir, specializat şi în industria de Apărare, dar care are sisteme, în general, de uz dual: civil şi militar.

Mai mult, pentru vânzarea unui asemenea aparat, ţările importatoare au nevoie şi de un aviz al Departamentului de Comerţ de la Washington.

Pentru Israel este o recidivă în înstrăinarea tehnologiei sensibile preluată de la companii din SUA către ţări în care exportul acesteia nu a fost aprobat, după ce în trecut a vândut tehnologie americană în China.

Părţile implicate în incidentul diplomatic au refuzat să comenteze situaţia, iar ministrul Apărării din Israel a recunoscut că „decizia nu a fost coordonată cu noi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...