Gaburici și Șevciuk au prelungit, până în 2016, protocolul privind circulația liberă a marfarelor

by Genko Genko

Premierul Chiril Gaburici a avut sâmbătă, la Chișinău, o întâlnire cu liderul așa-numitei administrații de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Cei doi au decis prelungirea până în 2016 a protocolului privind circulația liberă a trenurilor de marfă.

Protocolul, semnat încă în martie 2012, prevedea reluarea circulației trenurilor de marfă moldovenești prin regiunea transnistreană.

„Astăzi am prelungit protocolul până la finele anului 2016. Această decizie este una importantă nu doar pe plan economic, ci și pentru stabilirea încrederii”, a declarat Chiril Gaburici în urma discuțiilor cu Șevciuk.

„Scopul nostru de bază este de a transmite un impuls dialogului dintre Chișinău și Tiraspol și de a asigura un climat pozitiv pe toate platformele de dialog”, a menționat Gaburici.

În acest sens, s-a stabilit ca la 20 martie să fie convocată o ședință a grupurilor de lucru privind reglementarea problemei transnistrene.

De asemenea, cei doi au stabilit că va fi continuat dialogul „pe toate dimensiunile”, în special în ce privește libera circulație a cetățenilor pe cele două maluri ale Nistrului precum și a fermierilor de pe malul drept, care întâmpină probleme în a-și prelucra terenurile agricole.

A fost prima vizită a lui Șevciuk la Chișinău din septembrie 2012.

CITIȚI ȘI...