Fusu: Coaliția PLDM-PCRM-PD nu dorește o transparență reală în mass-media

by Genko Genko

Coaliția parlamentară formată din PLDM, PCRM și PD nu își dorește o transparență reală în mass-media, iar acest lucru l-a dovedit atunci când nu a susținut un amendament propus de PL, prin care urma ca în proiectul privind modificarea Codului Audiovizualului să fie specificat faptul că o companie înregistrată într-o zonă off-shore nu poate să dețină instituții de presă.

Cu declarații în acest sens a ieșit joi deputatul liberal Corina Fusu, care a condamnat acțiunea coaliției „monstruoase” formată din cele trei partide, de a nu susține amendamentul liberalilor.

„Este o mimare și o sfidare a bunului simț, pentru că în Republica Moldova este practic imposibil de demonstrat cine este adevăratul proprietar al unei instituții mass-media. PL a propus un amendament care sună în felul următor: companiile înregistrate în zonele off-shore nu pot fi proprietari sau beneficiari ai entităților de radiodifuziune private”, a declarat Corina Fusu.

Cel mai aprig contestatar al amendamentului liberalilor, în Parlament, a fost comunistul Oleg Reidman, despre care presa scrie că ar fi un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Termenul de zonă off-shore nu este unul juridic. Este o literatură curată. Nu este clar pentru nimeni. Nu are niciun sens să includem un astfel de termen”, a declarat comunistul, în timpul dezbaterilor asupra legii.

Și președintele PLDM, Vladimir Filat, s-a declarat împotriva amendamentului, motivând prin faptul că acesta ar „devia de la scopul inițiativei”.

„Scopul este de a oferi transparenţă astfel ca să cunoaştem beneficiarul final. Acesta este scopul pe care trebuie să-l urmărim. Nu trebuie să urmărim restricţii. Din contra, avem nevoie de investiţii”, a declarat Filat.

Amendamentul a fost susținut doar de către deputații socialiști și liberali.

Amintim că Parlamentul a votat joi, în lectură finală, un proiect de lege prin care Codul Audiovizualului a fost modificat, în scopul „transparentizării proprietăţii în acest domeniu”.

Citește și: Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, votat în lectură finală

CITIȚI ȘI...