Furie la Kremlin: Activarea centrelor NATO din Europa de Est ancorează în contracararea unei ameninţări fantomă

by Genko Genko

Alexander Gruşko, emisarul Rusiei la NATO, a spus vineri că activarea unităţilor de integrare a forţelor pe flancul estic ancorează maşinăria militară a NATO în contracararea „unei ameninţări fantomă din Est”.

„Este evident că deschiderea unităţilor de integrarea a forţelor în şase ţări est-europene ancorează virajul maşinăriei militare a NATO pentru a contracara «o ameninţare fantomă din Est»”, a scris vineri Gruşko pe Twitter.

Emisarul a mai spus că această decizie, care face parte din eforturile NATO de a-şi întări flancul estic, va hrăni un climat de confruntare creat artificial în relaţiile cu Rusia. În opinia sa, această decizie este împotriva intereselor securităţii europene şi regionale.

„Acest lucru va alimenta o tendinţă către crearea liniilor de divizare a Europei. Indiferent de pretenţiile potrivit cărora acest pas nu intră în contradicţie cu Actul Fundamental NATO-Rusia, este distructiv”, a mai spus emisarul rus.

Şase centre de comandament NATO şi-au început activitatea marţi, în şase state din Europa de Est – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România.

Decizia înfiinţării acestor Unităţi de Integrare a Forţelor NATO a fost luată la Summitul din Ţara Galilor, în septembrie 2014.

CITIȚI ȘI...