François Hollande se întâlneşte cu Vladimir Putin; Ce vor discuta cei doi lideri la Paris

by Genko Genko

François Hollande urmează să discute vineri despre situaţia din Siria cu Vladimir Putin la Paris, înaintea unui summit menit să relanseze procesul de pace în Ucraina, după ce Casa Albă a denunţat atacuri aeriene „oarbe” asupra opoziţiei siriene din partea Kremlinului.

În cadrul acestei întâlniri anunţate de către preşedinţia franceză, care are loc după primele atacuri aeriene ruse în Siria, miercuri şi joi, preşedinţii francez şi rus „vor evoca subiecte bilaterale şi, evident, Siria”, potrivit unei surse din anturajul lui Hollande, relatează AFP.

Rusia, care propune o cooperare în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), şi Franţa au poziţii divergente cu privire la soarta preşedintelui sirian. Bashar al-Assad este susţinut de către Moscova, însă Parisul vrea să-l vadă plecat de la putere cât mai rapid, acuzându-l că este principalul vinovat de haosul din Siria.

„Mesajul Franţei către Rusia este clar: o cooperare în teatrul sirian nu poate fi concepută decât dacă sunt îndeplinite trei condiţii: în primul rând ca atacurile aeriene în Siria să vizeze gruparea Statul Islamic şi Al-Qaida, ci nu alte obiective, în al doilea rând încetarea bombardamentelor în care este folosit armament chimic, iar în al trelea rând o tranziţie politică clară, al cărei rezultat să fie plecarea (de la putere) a preşedintelui Bashar al-Assad”, a declarat aceeaşi sursă.

Întâlnirea urmează să aibă loc în contextul în care Parisul consideră, la fel ca alte capitale, că primele atacuri aeriene ruseşti în Siria nu au vizat Statul Islamic.

CITIȚI ȘI...