(FOTO) SUA: Cubanezii din exil sărbătoresc vestea decesului lui Fidel Castro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cubanezii aflați în exil la Miami, Statele Unite, au întâmpinat veste morții lui Fidel Castro cu strigăte de bucurie, slogane precum „Cuba libre!” și „Libertate!”, concerte de claxoane și caserole, îmbrățișări și fotografii, scrie AFP.

„E trist că ne bucurăm de moarte cuiva, dar de fapt acest om nu ar fi trebuit să se nască”, a declarat Pablo Arencibia, un profesor în vârstă de 67 de ani care se află de două decenii în exil în SUA.

„Diavolul are acum de cine să se teamă, Fidel merge să i se alăture și va încerca să-i ia locul de muncă”, se amuză profesorul în vacarmul manifestațiilor de bucurie pe străzile din Miami.

Explozia de bucurie după anunțul decesului lui Castro spune multe despre resentimentele pe care comunitatea cubaneză din exil le are față de regimul care a condus Cuba cu o mână de fier cu prețul violării libertăților și drepturilor omului.

La Miami, unde se află cea mai mare comunitate de cubanezi-americani, anunțul morții sale s-a răspândit foarte repede.

O mulțime de oameni de toate vârstele, mulți îmbrăcați încă în pijamale, au ieșit pe străzi în toiul nopții în cartierele Little Havana și Hileah. Au intonat imnul Cubei și au deschis sticle de șampanie.

„Este un moment de răscruce pentru comunitatea cubaneză și eu o susțin”, a afirmat o americancă născută în Florida, care locuiește în Little Havana și care a ieșit în stradă împreună cu o prietenă cubaneză.

La Cafeneaua Versailles, unde au loc de decenii protestele comunității cubaneze, este prima dată când oamenii se adună să sărbătorească, însă cu un optimism temperat.

Sloganul „Cuba libre” scandat de manifestanți a devenit strigătul emblematic al comunității de cubanezi exilați la Miami după venirea la putere a lui Fidel Castro în 1959. În Statele Unite trăiesc aproximativ 2 milioane de cubanezi și peste 70% s-au stabilit în Florida.

Pentru o mare parte dintre ei, optimismul este temperat de lipsa speranței că schimbările vor fi majore după dispariția sa.

„În acest moment, e rândul lui Raul Castro” sune Hugo Ribas, un bărbat de 78 de ani. „Fidel era un criminal, un asasin, un om mizerabil și toată familia lui e la fel”.

Pentru tineri, aceste manifestații de bucurie au fost filmate pe Facebook Live sau Skype. În acest fel, momentul istoric, spun ei, poate fi urmărit de rudele din Cuba.

„Cei care spun că exilul e o poveste care ține de generațiile mai în vârstă pot să vadă că sentimentul se transmite peste generații și că setea de progres și de o Cubă democratică îi privește pe toți cubanezii”, a afirmat Pablo Arencibia.

„Sentimentul acesta durează multă vreme. E prea multă durere și sunt prea multe familii sfâșiate. De aceea azi sunt fericită”, a spus Analia Rodriguez, o tânără de 23 de ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...