(FOTO și VIDEO) Tesla Model X: SUV-ul care nu are nevoie de combustibil

by Genko Genko

Tesla Model X, primul SUV electric de serie disponibil la vâanzare, a debutat pe piața din Statele Unite ale Americii.

Acesta va fi comercializat în viitorul apropiat și în Europa, iar modelul americanilor reușește să impresioneze prin păstrarea unor trăsături excentrice de la concept, cum ar fi portierele spate cu deschidere verticală. Mai mult decât atât, varianta de bază are o autonomie de 413 kilometri, în timp ce modelul de vârf poate să parcurgă un total de 402 kilometri. Varianta de bază a SUV-ului electric, numită 90D, este capabilă să accelereze de la 0 la 96 km/h în 4.8 secunde, în timp ce versiunea de vârf, P90D face același lucru în 3.2 secunde. Ambele au tracțiune integrală și șapte locuri, scrie Automarket.ro.

433175l

Suspensia lui Tesla Model X este pneumatică cu cinci setări predefinite, garda la sol maximă fiind de 230 milimetri. În plus, modelul are banchetă spate cu trei scaune glisabile independent, trei rânduri de scaune destinate pasagerilor adulți (al treilea fiind pliabil in portbagaj), sistem de parcare automată Autopilot și anunță o capacitate de tractare de 2.268 kilograme. Fabricantul anunță și un sistem de prevenire a rostogolirii și se așteaptă la punctajul maxim la toate testele de siguranță standardizate la care va fi supusă mașina.

596253l

Tesla Model X are un sistem de climatizare cu mod de apărare împotriva armelor biologice, capabil să oprească bacteriile și virușii să intre în habitaclu, iar plafonul panoramic este legat de parbriz, o premieră în clasa SUV/crossover. Portiera șoferului poate să se închidă și să se deschidă singură atunci când se apropie proprietarul de mașină, iar portierele din spate au un set de balamale speciale care permit deschiderea acestora și în spațiile înguste. În plus, acestea au senzori ultrasonici care detectează cât de mult se pot deschide portierele.

631103l-610x390-b-2f33dffc

Americanii de la The Verge au avut ocazia să testeze noul Model X. Iată primele lor impresii.

CITIȚI ȘI...