(FOTO și VIDEO) Descoperire uluitoare pe Pluto: Cer albastru și lacuri cu apă

by Genko Genko

Primele imagini color ale învelişului de ceaţă din atmosfera planetei pitice Pluto, surprinse săptămâna trecută de misiunea New Horizons, dezvăluie că acesta are o culoare albastră, a anunţat, joi, NASA. În plus, sonda spaţială a detectat şi numeroase mici regiuni expuse de gheaţă lichidă pe suprafaţa Pluto.

„Cine s-ar fi aşteptat la un cer albastru în Centura Kuiper? Este splendid”, a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.

Particulele propriu-zise de ceaţă sunt probabil gri sau roşii, însă modul în care acestea dispersează lumină albastră a captat atenţia echipei de cercetători ai misiunii New Horizons, se arată în anunţul făcut joi de NASA.

„Acea nuanţă izbitoare de albastru ne oferă informaţii despre dimensiunea şi compoziţia particulelor de ceaţă”, explică omul de ştiinţă Carly Howett.

„Un cer albastru rezultă, de multe ori, din dispersia razelor solare de către particule foarte mici. Pe Pământ, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par să fie particule mai mari – dar tot relativ mici – asemănătoare funinginei, pe care le numim <<tholine>>”, continuă Howett.

blue_skies_on_pluto-final-2

În acelaşi anunţ făcut joi de NASA, se precizează că sonda spaţială New Horizons a detectat numeroase regiuni mici şi expuse de apă îngheţată pe Pluto.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul informaţiilor colectate de un aparat de cartografiere aflat pe această misiune, denumit Ralph.

„Întinderi vaste de pe Pluto nu prezintă expuneri de apă îngheţată pentru că sunt camuflate, aparent, de alte gheţuri mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei”, explică omul de ştiinţă Jason Cook.

„Înţelegerea motivului pentru care apa apare exact în acele locuri şi nu în altele reprezintă o provocare pe care o aprofundăm”, mai spune omul de ştiinţă.

context_map3-final

Un aspect curios al acestei descoperiri îl reprezintă faptul că zonele care prezintă cele mai evidente indicii de apă îngheţată corespund celor de culoare roşu aprins din imaginile color publicate recent de NASA.

„Sunt surprinsă că această apă îngheţată este atât de roşie”, susţine Silvia Protopapa, un alt membru al echipei de cercetători care se ocupă de acest caz. „Nu înţelegm deocamdată relaţia dintre apa îngheţată şi tholinele roşiatice de pe suprafaţa Pluto”, mai spune aceasta.

Pluto photo from four images from New Horizons' Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) combined with color data from the Ralph instrument

Săptămâna trecută, NASA a dezvăluit noi imagini cu suprafaţa lui Pluto, care arată diverse forme de relief – munţi, cratere şi canioane. Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: „Acea lume de acolo este vie. Are un ciclu meteorologic, are ceaţă în atmosferă, este activă din punct de vedere geologic. În fiecare săptămână rămân perplex”, a spus Alan Stern.

CITIȚI ȘI...