(FOTO și VIDEO) Cea mai scumpă autostradă din lume a fost construită în Rusia și costă 9 miliarde de dolari

by Genko Genko

Economia Rusiei trece printr-o situația tot mai dificilă în ultimele luni. Sancțiunile Occidentale și scăderea prețului la petrol au făcut ca rubla să se deprecieze cu peste 50% în acest an, iar în 2015 țara va intra în recesiune.

Rusia nu stătea însă atât de prost până în 2014, permițându-și să cheltuiască aproape 60 de miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de la Soci, desfășurate la începutul anului. Doar pentru 40 de km de autostradă din cadrul infrastructurii din regiune au costat Rusia nu mai puțin de 9 miliarde de dolari. O sumă de-a dreptul exorbitantă.

Este vorba despre drumul ce a făcut legătură între Sochi și deja celebra Krasnaya Polyana, locul unde Marit Bjoergen, Darya Domracheva, Kamil Stoch sau Martin Fourcade s-au impus în competițiile de schi.

„Tunelurile au fost partea cea mai dificilă de realizat, din cauză că zona Caucazului este formată din munţi tineri”, a explicat pentru CNN Andrey Panenkov, inginerul şef responsabil de şoseaua ce face legătura între Adler şi Krasnaya Polyana.

„Nu este vorba despre o rocă densă, ca granitul, ci despre un tip mai slab de rocă, predispus să o ia din loc”.

roadconstructionsochi2-9

„Mişcarea lor este imposibil de măsurat… dar golurile şi dislocările sunt produse de apa ce face roca fărâmicioasă”, susţine Panenkov. „Dar am folosit câteva metode speciale pentru a duce munca la bun sfârşit”, mai spune inginerul despre sarcina la îndeplinirea căreia a contribuit.

140223122049-sochi-road-one-horizontal-gallery

Metodele speciale ar fi trebuit să uşureze dificila sarcină de a fora 30 de kilometri de tunel prin blocuri mari de rocă ce tinde să devină instabilă şi să se prăbuşească.

Mai exact, aceste metode au constat în folosirea a şase maşini complexe pentru forat şi a 14 unităţi pentru transportul materialului excavat în urma procesului. Au mai fost folosite şi diverse metode de găurire şi detonare.

trassa2

Autostrada de 40 de kilometri care leagă zona de coastă de la Soci, locul unde s-au desfășurat Jocurilor Olimpice, de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la 600 de metri deasupra nivelului mării, a pus echipele de ingineri, designeri şi constructori în faţa multor provocări.

 

d3d3LnNrbW9zdDIwMTQucnUvaW1hZ2VzL3Bob2NhZ2FsbGVyeS8yMDEyMDQxNy11c3Ryb2pzdHZvLXBvc3RvamFubm9qLW9iZGVsa2kvdGh1bWJzL3Bob2NhX3RodW1iX2xfOC5qcGc_X19pZD0xNjU1MA==

Pasajul rutier, lung de 37 de kilometri, a fost construit cu ajutorul consultanţilor italieni, spanioli şi elveţieni, iar principalul său scop a fost de a reduce la aproximativ 30 de minute durata transportului între Soci şi Krasnaya Polyana.

d3d3LnNrbW9zdDIwMTQucnUvaW1hZ2VzL3Bob2NhZ2FsbGVyeS8yMDEyMDQxMi1tb250YXpoLXZhbnRvdm9nby1tb3N0YS90aHVtYnMvcGhvY2FfdGh1bWJfbF85LmpwZz9fX2lkPTE2NTUw

Cu toate că e o bijuterie arhitecturală, șoferii ruși – recunoscuți pentru felul lor extrem de prost de a conduce, nu evită accidentele rutiere nici măcar aici.


Deși construcția în sine chiar e una impresionantă, iar Rusia și liderul său se pot mândri cu ea, cele 9 miliarde care s-au cheltuit pentru realizarea autostrăzii rămân o sumă exorbitantă. Presa străină chiar a scris că nici măcar dacă ar fi acoperiți cu caviar, cei 40 de km de autostradă nu ar costa atât de mult, mai ales că, în mediu, un km de audostradă construit în Occident costă de la 5 până la maximum 60 de milioane de euro, în dependență de mai mulți factori.

Alte cel puțin 20 de miliarde de dolari ar trebui să cheltuiască Rusia pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018.

CITIȚI ȘI...