(FOTO și VIDEO) Beneficiile aderării la UE: Cum arată un oraș românesc după investiții de 150 de milioane de euro

by Genko Genko

Visul european a devenit realitate pentru un oraș din România care a reușit să atragă în 5 ani fonduri nerambursabile de 5 ori mai mari decât bugetele anuale proprii. Independent, cu referire la Dailybusiness.ro, vă prezintă povestea orașului Alba Iulia și cum au schimbat banii europeni cea mai mare cetate din România.

Alba Iulia, orașul Unirii, este un exemplu de urmat pentru toate localitățile unde exista potențial turistic. Municipiul cu 60.000 de locuitori a reușit să contracteze și să implementeze în ultimii 5 ani proiecte finanțate cu fonduri nerambursabile în valoare de 150 milioane de euro.

Aceasta înseamnă 2.500 de euro/cap de locuitor, 1500 de locuri de muncă create și o rată a șomajului mai mică de 4%.

Alba Iulia se află în top 5 orașe din România după valoarea fondurilor europene atrase, potrivit unui clasament realizat în 2011.

Investițiile au presupus, printre altele, modernizarea centrului civic al orașului, reabilitarea, modernizarea și extinderea a peste 23 de km de străzi urbane, 15 km de piste de biciclete, 15 hectare de zone verzi și 1.700 de panouri solare și fotovoltaice, prin care 4 instituții publice subordonate și-au redus cu 60% facturile la energie.

CITIȚI ȘI...