(FOTO) Imagini impresionante din cel mai mare depozit cu aeronave de colectie din lume

by Genko Genko

Nu toate avioanele scoase definitiv din uz sunt sortite casării și distrugerii. Într-o zonă pustie, dar accesibilă dinspre orașul Tucson, statul Arizona, SUA, se află cel mai mare depozit de avioane vechi din lume, o adevărată mega-colecție, notează portalul Factroom.

Peste 4.400 de aparate de zbor, depozitate pe un teren în suprafața de 10,5 km patrați, echivalentul a aproximativ 1.300 de terenuri de fotbal, constituie un fel de muzeu menit să reamintească generațiilor următoare modul în care a evoluat tehnică aviatica, până în zilele noastre.
17-640x389
Ceea ce oficial se numește „Davis-Monthan Air Force Base”, iar neoficial este răsfățat cu titulatură „cimitirul avioanelor” include nu numai stocarea, ci și conservarea în cele mai bune condiții tehnice a acestei ciudate flotile scoasă la pensie, a cărei valoare este estimată la 35 de miliarde de dolari.

Se găsesc acolo atât avioane civile, cât și mai ales cele cu destinație militară, inclusiv celebrele bombardiere care au participat la cel de Al Doilea Război Mondial.
23-640x377
Tot aici figurează ca exponate și piese mai recente ale aviației militare, cunoscutele tipuri A-10 „Thunderbolt”, „Hercules” sau F-14 „Tomcat”.

Anual, sosesc circa 400 de noi exemplare, iar specialiștii le triază cu grijă, pentru a se reține cele ce prezintă interes și a fi condamnate definitiv distrugerii celelalte.
44-1250x938

CITIȚI ȘI...