(FOTO) Imaginea care surprinde începutul unui dezastru; Ce se întâmplă cu gheaţa din Antarctica

by Genko Genko

Această imagine din satelit arată fisurarea unui gheţar din Antarctica.

Gheţarul Pine Island este o regiune uriaşă de gheaţă care ţine unită calota glaciară din Antarctica de Vest. Acest gheţar a început să se rupă din interior, după cum arată această imagine din satelit, care surprinde formarea unui uriaş rift, chiar în centrul lui.
ANTARCTICA, GHEŢAR RUPT
Fisura s-a produs în ultimele luni, dar nu este prima de acest fel. Anul trecut, în gheţarul Pine Island a apărut un alt rift, care a dus la desprinderea unei bucăţi de 583 de kilometri patraţi de gheaţă. Bucata din gheţar se află acum în ocean, unde se va topi şi va duce la creşterea nivelului mărilor în întreaga lume.

Acum, fenomenul se repetă şi este posibil ca o altă bucată uriaşă de gheaţă să se desprindă, scrie Science Alert. Ian Howat, cercetător la Universitatea de Stat Ohio, spune că toată calota glaciară din Antarctica de Vest se va topi la un moment dat, iar acest lucru îi va afecta puternic pe toţi cei care locuiesc în zonele de coastă, deoarece va duce la creşterea nivelului mărilor cu aproximativ 3 metri.
Antarctica
Peste jumătate din populaţia lumii locuieşte în regiuni de coastă, ceea ce înseamnă că miliarde de oameni vor fi afectaţi de acest fenomen ireversibil. Printre zonele care vor avea de suferit se numără metropole precum Miami şi New York. Nimeni nu ştie când se va topi calota de gheaţă, însă este posibil ca acest fenomen dramatic să aibă loc în decursul vieţii noastre, crede Ian.

Gheţarul Pine Island s-a rupt din cauza apei din ocean, care este tot mai calda şi intră în crevase, ducând la adâncirea lor şi în final la formarea unui rift adânc.

Imaginea a fost surprinsa de satelitul Landsat 8, lansat de NASA şi US Geological Survey, care are ca scop monitorizarea schimbărilor care apar pe suprafaţa planetei noastre.

CITIȚI ȘI...