(FOTO) Dovada vieții pe Marte? Cercetătorii au observat detalii incredibile în aceste imagini

by Genko Genko

Geologii cred că imaginile fotografiate de un rover de pe planeta Marte sunt dovada că aici a existat viață.

O echipă de geologi de la Universitatea de Stat Arizona a cercetat cu atenție fotografiile trimise de roverul Spirit în anul 2007. Astfel, ei au observat detalii care indică prezența unor depozite de siliciu pe platoul marțian numit Home Plate.

Asemenea depozite de siliciu pot fi întâlnite și pe Terra, care de obicei se formează lângă izvoarele termale, sub acțiunea unor microorganisme, scrie publicația Science Alert.

Prin urmare, dacă este vorba de sedimente de acest fel, atunci înseamnă că pe Marte a existat cândva viață, cel puțin sub forma unor microbi.

Pentru comparație, cercetătorii au analizat depozite similare întâlnite în zona El Tatio din Chile. Aici, condițiile de mediu sunt similare celor de pe Marte: ger noaptea, multă lumină ultravioletă ziua, aer uscat și rarefiat.

Desigur, dacă nu se va face o nouă expediție în zona Home Plate, este imposibil pentru cercetători să afle dacă depozitele observate în imagini nu s-au format în urma unor procese non-biologice.

Din păcate, roverul Spirit nu mai funcționează acum, iar următoarea misiune spre Marte va începe abia în anul 2020.

Asemănările dintre depozitele de siliciu din Chile (foto b) și imaginile observate pe Marte (foto a) sunt însă uimitoare.
Imagini Marte Chile

CITIȚI ȘI...