(FOTO) Cum semnează Trump; Ce indică semnăturile altor patru cunoscuți lideri

by Genko Genko

Se știe că scrisul reflectă personalitatea. Privirile se îndreaptă acum către omul momentului, președintele ales Donald Trump. Au apărut glume în Statele Unite pe seama semnăturii lui. Unii provoacă la un nou joc: cum să citești scara Richter din semnătura lui Trump.

Un grafolog a studiat semnătura președintelui ales al Americii, Donald Trump, și a ajuns la concluzia că e avid de putere, are ambiție, dinamism și un spirit de luptător.

Donald Trump

semnatura trump

Cotidianul britanic The Independent  a consultat o specialistă în grafologie,Tracey Trussell, care a analizat semnătura ce va figura în următorii patru ani, în numele poporului american, pe multe documente de mare importanță. Ea a explicat că scrisul mare și ascuțit al lui Donald Trump dezvăluie o mare ambiție, dinamism, curaj și spirit de întreprinzător. „Este avid de putere și are determinarea și înverșunarea necesare pentru a o obține”, spune grafologul.

Ea a menționat și o latură protectoare a noului președinte, în special cu membrii familiei sale. Pe de altă parte, Donald Trump nu este un bun ascultător, în schimb e un negociator înnăscut. Semnătura lui lasă să se întrevadă și o anumită flexibilitate. Literele mari arată că poate nu este chiar așa de neînduplecat pe cât cred oamenii că ar putea să fie.

Un alt grafolog, consultat de Ouest-France, pune la îndoială însă această analiză:

Este aproape imposibil de tras vreo concluzie asupra personalității pe baza unei simple semnături. Mai ales că e vorba de o copie. O putem face doar pe baza unui text autentic, original, semnat de autorul său”.

Scrisul, spune grafologul, reprezintă niște sedimente care s-au depus progresiv: emoții, evenimente care ne-au marcat viața, frustrările, gradul de deschidere către alții sau ceea ce încercăm să ascundem. Grafologia nu e o știință exactă, dar e, totuși, recunoscută.

O altă specialistă spune că semnătura este un concentrat al personalității fiecăruia, ea reprezintă speranțele, dubiile, visele, proiectele. Semnătura nu seamănă neapărat cu scrisul și de aceea poate duce la o evaluare total diferită în raport cu persoana respectivă. De exemplu, dacă semnătura este mai înclinată decât scrisul, vom vedea o persoană mai pasionată decât este în realitate.

O semnătură complicată ascunde adesea dorința de a lăsa o anumită imagine, dorința de prestigiu. Sau poate fi interpretată ca o lipsă de încredere sau o teamă de a ieși la iveală.

Iată semnăturile a încă patru lideri și ce spun ele despre ei:

Barack Obama

semnatura obama - reuters

Semnătura viitorului fost președinte american este destul de lizibilă. Prezența prenumelui relevă un anumit orgoliu. Și micul b al numelui inclus în majuscula „O” dă parcă impresia unui simbol „love and peace”.

Nicolas Sarkozy

semnatura sarkozy - ouest france

Scrisul fostului președinte francez a fost analizat în 2007 de specialistul Jean-Paul Gauthier. Psiho-grafolog și expert judiciar, el s-a declarat uimit de „distorsiunea” importantă dintre scrisul său și semnătura sa. Dacă scrisul său este mic, fragil, regresiv, prost format și imprecis, semn de anxietate și inhibiție, semnătura este foarte diferită sub mai multe aspecte, în special dimensiunea – cu „N”, „l” și „S” mai ridicate, ca și cum ar vrea să crească și să pară puternice în ochii celorlalți.

Unii psihologi vorbesc de un complex de inferioritate. „Am cicatrici peste tot”, mărturisea însuși Sarkozy într-un interviu. 

Francois Hollande

hollande semnatura - afp

Publicul larg nu știe decât semnătura actualului șef al statului, nu a avut ocazia să vadă și cum scrie. E un scris mic, timorat, înghesuit, ceea ce arată o nevoie de protecție, iar sublinierea prin buclă încearcă să arate o afirmare a sinelui, să umfle ceea ce este prea mic în el. Absența prenumelui denotă un „eu” slab.

Vladimir Putin

semnatura putin

Are o semnătură complicată, specifică persoanelor importante care se tem de o falsificare. Ascunde o voință de a impune un anumit tip de imagine, un anumit tip de prestigiu.

Pe de altă parte, semnătura poate fi interpretată ca indicând o lipsă de încredere de sine sau o frică. 

Poziția. E important și locul unde este plasată semnătura. O semnătură prea la stânga ar putea indica un atașament față de trecut, ceea ce poate duce la o lipsă de autonomie și la dificultăți ale individului de se a schimba sau de a se angaja. Poate reprezenta și o formă de entuziasm și dinamism, dar și un exces de impulsivitate sau dificultăți de a anticipa.

Și distanța semnăturii față de text are semnificație. Semnătura care se lipește efectiv de text marchează o nevoie de a face parte dintr-un grup. O semnătură îndepărtată de text va desemna o persoană mai puțin sociabilă, care se poate izola sau poate lua singură decizii.

Orientarea ascendentă sau descendentă comportă și ea niște indicii. O semnătură care urcă caracterizează mai degrabă o natură activă, ambițioasă. Dacă este excesiv de ascendentă poate trăda o persoană care se supraestimează.

Orientarea descendentă marchează o tendință de oboseală, o descurajare, o problemă de încredere în sine, spun specialiștii.

CITIȚI ȘI...