(FOTO) Cum arată oraşul-fantomă îngheţat în timp

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un fost oraş minier Picher din statul american Oklahoma este în prezent foarte puţin populat, după ce activitatea de extragere a metalelor, principala ocupaţie a locuitorilor de aici, a încetat.

În anii ’20 ai secolului trecut, Picher era cel mai mare producător de zinc şi plumb, populaţia numărând atunci 14.000 de locuitori, scrie NBC News. Însă, pericolul pe care-l reprezintă acest tip de minerit pentru sănătatea oamenilor, i-a făcut pe aceştia să plece masiv din oraş.

Farmacistul Gary Linderman (59 de ani) a rămas să îşi continue activitatea, fără să se gândească la consecinţe. Foştii locuitori vin la el să cumpere medicamente chiar şi din alte oraşe, dorind să îşi reîntâlnească astfel vechii prieteni.

Un vestiar în care minerii se schimbau după ce terminau fiecare zi de muncă. În 1927, 40% dintre ei sufereau de silicoză, o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului. În 1934, Picher avea cea mai mare rată de îmbolnăvire de tuberculoză din SUA.

Un lac format în urma prăbuşirii unei mine. Din cauza riscului prea mare la care locuitorii erau expuşi, guvernul american a decis să îi mute şi să le ofere compensaţii financiare.

Puţine sunt clădirile care au rămas întregi în oraş. Biserica din această fotografie nu a fost demolată deoarece este prezentă pe o listă a monumentelor istorice din SUA. Picher a fost declarat unul dintre cele mai poluate locuri de pe teritoriul ţării, din cauza rămăşiţelor activităţii de minerit.

Doar zece locuitori s-au mai încumetat să rămână acolo. Specialiştii estimează că procesul de curăţare a locului va dura zeci de ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, 75% din gloanţele şi materialul pentru bombe erau făcute din metalele scoase din aceste mine.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...