(FOTO) Cel mai complex mecanism din lume: Un ceas de 5 milioane de dolari

by Genko Genko

Elveţienii de la Vacheron Constantin au scos pe piaţă o bijuterie a artei orologierilor cu care au obţinut şi titlul de cel mai complex ceas din lume.

Ceasul de buzunar Vacheron Constantin Reference 57260 este într-adevăr o capodoperă a mecanicii fine ridicată la nivel de artă, după cum remarcă reporterii agenţiei Bloomberg.

În lumea orologierilor şi a clienţilor de prim rang ai acestora există o adevărată manie în privinţa ceasurilor cu mecanisme complexe.
Vacheron Constantin Reference 57260
De fapt complexitatea unui ceas este dată de funcţiile pe care le poate indica un astfel de orologiu, bătăliile celebre de până acum fiind date între James Packard şi Henry Graves Jr, doi orologieri care au salvat brandul Patek Phillipe.

Recordul anterior fusese stabilit de Supercomplication, un ceas de buzunar Patek Phillipe creat anul trecut de Graves.

Supercomplication a reuşit să doboare şi recordul de preţ pentru un astfel de ceas atingând valoarea de 24 de milioane de dolari.

Reference 57260 nu ameninţă această performanţă, preţul său fiind estimat la doar 5 milioane de dolari, dar bate orice record întâlnit în lumea orologeriei de mare fineţe.

În interiorul carcasei de aur alb de 18 karate, mecanismul Reference 57260 are nu mai puţin de 2800 de componente, îndeplinind 57 de funcţii complexe.
Vacheron Constantin Reference 57260
Orologierilor de la Vacheron Constantin le-a luat aproape 8 ani pentru a dezvoltă acest ceas uluitor, iar o singură privire aruncată asupra cadranelor principale şi subcadranelor sale te va lămuri cât de complex a fost gândit mecanismul său.

De la simplul rol al unui ceas obişnuit, împodobit cu cifre romane, Reference 57260 evoluează spre a-ţi arăta ora în funcţie de zonă, fusul orar de pe glob, ziua, dată etc şi merge până a trece printr-un calendar ebraic, unul gregorian şi unul astrologic.
Vacheron Constantin Reference 57260
Nu se opreşte însă aici, aşa că abilităţile tale de a descifra misterele cadranelor îţi pot dezvălui fazele lunii, aşezarea zodiacală, solstiţiile şi echionoctiile, durata zilei şi a nopţii.

Ceasul îndeplineşte şi funcţiile unui cronograf de top, pe lângă acestea având şi o alarmă reglabilă ca intensitate, şi alte zeci de funcţii care asigura o bună funcţionare a ceasului şi trecerea acestuia de la un modul la altul.
-1x-1
Îţi doreşti un astfel de rege al ceasurilor? Ei, aici intervine problema! Vacheron Constantin Reference 57260 este unicat, fiind construit de orologierii elveţieni la comanda unui client al firmei.
-1x-1
De fapt, preţul său rămâne un secret, la cererea cumpărătorului, dar experţii în materie apreciază că incredibil mecanism a costat cel puţin 5 milioane de dolari.
-1x-1

CITIȚI ȘI...