Foști directori de la „Casa Presei”, condamnați la închisoare

by Genko Genko

Trei directori, care au condus, în diferite perioade ale anilor 2008-2010, Întreprinderea de Stat Complexul „Casa presei”, şi contabilul-şef al instituţiei au fost condamnaţi la câte 6 ani de detenţie cu executare în penitenciar de tip semiînchis.

Cei patru au fost recunoscuţi culpabili de comiterea infracţiunii pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu care a cauzat daune în proporţii deosebit de mari statului. În decizia Curții de Apel se mai menţionează că inculpaţii vor fi privaţi de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere sau de a exercita o anumită activitate în domeniul administrării publice pe un termen de 3 ani, pentru fiecare, din momentul reţinerii.

Potrivit rechizitoriului prezentat de procurori, directorii complexului „Casa presei” sunt învinuiţi că, în complicitate cu contabilul-şef, au acordat ilegal (fără acordul fondatorului), premii personalului de conducere şi altor angajaţi ai întreprinderii. În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că valoarea totală a acestora se ridică la aproximativ 2 milioane de lei. Astfel, prin depăşirea în mod vădit a limitelor drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, inculpaţii au provocat urmări grave intereselor publice.

Anterior, prin sentinţa Judecătoriei Centru a municipiului Chişinău, atât directorii „Casei presei”, cât şi contabilul-şef, au fost achitaţi. Sentinţa însă a fost casată şi pronunţată o nouă hotărâre prin care cei patru au fost recunoscuţi vinovaţi.

CITIȚI ȘI...