Fost șef al Delegației UE în Moldova: Actuala guvernare de la Chișinău e nelegitimă

by Genko Genko

Actuala guvernare de la Chișinău este una nelegitimă, iar acest lucru îndepărtează Republica Moldova de Uniunea Europeanp, susține Kalman Miszei, fost șef al Delegației UE în Republica Moldova.

„Noi putem veni cu multe exemple despre cât de puțină legitimitate are acest Guvern. O bună guvernarea va însemna integrarea europeană. O guvernare proastă va însemna în mod automat excluderea voastră din acest proces și va face să cădeți victime ale Rusiei. Eu nu știu cât de departe vor ajunge aceste reforme. Eu pot să-mi imaginez că aici vor fi schimbări, însă nu pot vedea cum vor fi realizate de către acest Guvern nelegitim și cum vor putea fi produse rezultate reale de a curăța țara. Acum noi vedem o reducere a transparenței și ingerințe în sistemul judiciar”, a declarat Kalman Mizsei în cadrul conferinței MACRO 2017, citat de Agora.

El a mai spus că accentele puse pe geopolitică duc Republica Moldova pe o cale greșită.

În 2015, eram la Kiev și mă uitam la protestele de la Chișinău cu speranță mare pentru că prima dată accentele nu erau pe geopolitică. Atât cei de stânga, cât și cei de dreapta protestau împotriva guvernării. Lucrurile însă au luat o întorsătură greșită și acum la fel am impresia că vă duceți pe o cale greșită prin abordarea mesajelor”, a punctat Kalman Mizsei.

Oficialul european a mai adăugat că responsabilitatea actorilor internaționali poate fi unul din factorii care să disciplineze guvernarea.

„Atât UE cât și SUA trebuie să instituie condiții foarte stricte pentru a da bani și suport. Aceste condiționalități trebuie să fie măsurate în mod inteligent. Uneori inteligența lipsește. Acum noi vedem o reducere a transparenței și ingerințe în sistemul judiciar și vedem o Procuratură care este mâna lungă a Guvernului. Eu nu sunt pesimist în ceea ce privește Republica Moldova, dar recunosc că e o situație frustrantă. Mă simt stânjenit”, a conchis Mizsei.

CITIȚI ȘI...