Fost reprezentant al UE la Chişinău: „Oligarhia este cel mai mare pericol pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, declară într-un interviu cu Europa Liberă că dacă UE ar fi condiționat strict asistența europeană încă din 2010, Republica Moldova ar fi fost și astăzi o „poveste de succes”. El afirmă de asemenea că un sistem oligarhic și autoritar duce prin definiție țara către Rusia, în timp ce un sistem deschis, democratic și bazat pe drepturile omului orientează țara către Europa.

„UE a înțeles în jurul anului 2013 că Moldova nu merge în direcția care a fost declarată, că există diferențe dintre cuvinte și acțiuni. De altfel, în perioada în care am fost reprezentant special al UE, am subliniat în permanență că Moldova trebuie să fie judecată în funcție de acțiunile sale și nu în funcție de declarațiile mărețe despre integrarea europeană. Deci, după 2013 abordarea a devenit mai critică. Și dacă ar fi fost mai critică începând cu 2010 am mai fi putut vorbi astăzi în continuare despre Republica Moldova ca despre cea mai de succes țară în Parteneriatul Estic. Și cred că așa ar putea să fie și pe viitor, dacă UE va continua să aplice condiționalități stricte. Anumite trucuri geopolitice au orbit multă lume la Bruxelles”, a spus oficialul conform sursei citate.

Acesta opinează că după 2013 din partea UE este o discuție și o viziune mai dură, deoarece de atunci s-au produs și multe evenimente majore.

„Primul a fost ruperea a coaliției de guvernare după omorul de la vânătoarea din Pădurea Domnească, apoi un alt eveniment major a fost jaful din sistemul bancar, care este un record istoric din perspectiva proporției furtului raportat la Produsul Intern Brut, s-au întâmplat și multe alte lucruri. Și în acest context, faptul că elitele de la guvernare nu s-au conformat opiniilor Comisiei de la Veneția a fost de asemenea o mare lovitură pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Trebuie să spun, de asemenea, că este mai mult decât ciudat că echipa dlui Plahotniuc nu a înțeles că acest nou sistem ajută exclusiv Partidul Socialiștilor, că acesta nu va ajuta democrații. Deci a fost un episod în egală măsură inutil și iritant pentru Bruxelles și echivalent cu a-ți trage singur un glonte în picior. Și iată-ne acum aici”, a mai spus oficialul.

Fostul reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova spune că dacă condiționalitățile dure din partea UE ar fi început din 2010, Republica Moldova ar fi fost și astăzi o poveste de succes şiîşi exprimă regretul că, coaliția de guvernare din 2010 a sacrificat interesele țării pentru propriile lor rivalități și ambiții. „Eu am văzut acest lucru atunci, și au fost și alții care l-au semnalat. Dar a fost totuși și o greșeală a UE. Și dacă această greșeală nu s-ar fi întâmplat am fi putut impune condiționalități stricte cărora Republica Moldova să se conformeze”, adaugă Kalman Mizsei.

Vorbind despre intenția autorităților de la Chişinău de a evacua trupele ruseşti din Transnistria, Mizsei spune că acesta este planul lui Plahotniuc de a crea o astfel de situație în care Occidentul să fie forțat să-l susțină pe el.

„Există o corelare foarte strânsă dintre tipul de guvernare și orientarea geopolitică. Cu cât mai oligarhic devine sistemul, cu atât mai mult gravitează țara către Rusia. Cu cât mai deschis, mai democratic, mai orientat către drepturile omului și mai eficient din punct de vedere economic este sistemul, cu atât țara tinde către Europa, și cu atât mai multe investiții europene vor veni. Acest aspect de asemenea nu trebuie să-l uităm: faptul că investițiile sunt la fel foarte importante pentru orientarea țării”, a declarat fostul reprezentant al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, pentru sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...