Fost preşedinte al Adunării Generale ONU, anchetat pentru că ar fi luat mită 1,3 milioane de dolari

by Genko Genko

Un fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, John Ashe, este anchetat de autorităţile americane pentru că ar fi acceptat peste un milion de dolari mită, în schimbul ajutorului pentru realizarea unor proiecte imobiliare, potrivit unor documente publicate marţi, citate de AFP.

Autorităţile federale americane au dezvăluit un sistem care urma să avantajeze mai mulţi oameni de afaceri de origine chineză, deşi nici unul dintre aceştia nu pare să fi obţinut vreun beneficiu concret, potrivit anchetei.

În centrul anchetei se află John Ashe, în vârstă de 61 de ani, ambasadorul statului Antigua şi Barbuda la ONU, care a fost preşedinte al celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, în perioada septembrie 2013-septembrie 2014.

El a fost înlocuit în postul de ambasador în noiembrie 2014, după ce a ocupat această funcţie timp de zece ani.

John Ashe este acuzat de autorităţile americane că a acceptat, între 2011 şi 2014, peste 1,3 milioane de dolari de la un grup de cinci persoane, potrivit plângerii publicate de procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al ONU, a declarat că nu era la curent cu acest caz înainte de a auzi relatările de marţi din presă şi că nu a fost contactat de biroul procurorului.

Patru dintre cele şase persoane inculpate au fost arestate marţi şi urma să fie prezentate unui judecător federal, a precizat Bharara, adăugând că celelalte două erau deja în detenţie.

CITIȚI ȘI...