Fost diplomat SUA: Transnistria – un model pentru ceea ce Rusia ar putea face în Ucraina

by Genko Genko

Rusia rămâne un agent provocator în Europa. Încearcă să dezbine aliaţii occidentali şi nu se sfieşte să plătească pentru a influenţa lucrurile în favoarea sa. De această părere este Mark Taplin, unul dintre cei mai valoroşi diplomaţi americani acreditaţi, după 1989, în România.

Acesta a avertizat că Rusia ar putea crea în estul Ucrainei un stat separatist asemeni Transnistriei.

„Cred că Transnistria este un model pentru ceea ce Kremlinul ar putea plănui în estul Ucrainei”, consideră oficialul, citat de digi24.ro.

În aceste condiţii, spune Mark Taplin, Ucraina trebuie sprijinită pe termen lung de Statele Unite şi de partenerii europeni, atât din punct de vedere politic, cât mai ales economic.

Fostul diplomat atrage atenţia că Rusia joacă pe mai multe planuri în încercarea de a-şi extinde influenţa în regiune, iar propaganda este un instrument foarte folosit. Totuşi, fostul oficial american nu crede că Moscova se pregăteşte de un conflict militar deschis cu NATO.

„Nu stau treaz noaptea, îngrijorat că Rusia ar putea recurge la o provocare militară care să declanşeze o reacţie în baza Articolului 5. Din păcate, vedem deja un model de comportament provocator şi intenţia de a intimida. Dar cred că NATO ia măsurile corecte”, a declarat Mark Taplin.

El a salutat exerciţiile militare pe care NATO le-a programat în statele membre de pe flancul estic.

CITIȚI ȘI...