„Fortăreaţa” UE pune în pericol viaţa imigranţilor; În ultimii 15 ani au decedat peste 23.000 de persoane

by Genko Genko

Uniunea Europeană se transformă „în fortăreață”, punând în pericol viața imigranților care fug din zone de conflict, a afirmat Amnesty International, care evocă cifra de 23.000 de morți în decursul a 15 ani.

În raportul său, organizația pentru apărarea drepturilor omului afirmă că „politicile UE în materie de imigrație și practicile de control la frontiere îi împiedică pe refugiați să acceadă la procedura de azil în Europa și pun în pericol viața tuturor persoanelor care întreprind călătorii din ce în ce mai periculoase”.

În faţa unor dificultăţi crescânde de a ajunge în Europa pe căi terestre, refugiaţii o iau din ce în ce mai des pe rute maritime, mai periculoase, către Grecia şi către Italia, şi sute de persoane mor în fiecare an, subliniază Amnesty.

În cursul primelor şase luni ale anului, „peste 200 de persoane” şi-au pierdut viaţa pe Marea Mediterană. „Alte câteva sute sunt date dispărute şi este posibil ca şi ele să fi dispărut”. Din 2000, „cel puţin 23.000” de persoane ar fi murit, potrivit estimărilor Amnesty.

Conform Amnesty, „aproape jumătate din persoanele care încearcă să ajungă ilegal pe teritoriul UE fug de situaţii de conflict din ţări precum Siria, Afganistan, Eritreea sau Somalia”.

Acest raport a fost publicat la o zi după o reuniune a miniştrilor europeni de interne, dintre care majoritatea refuză modificarea regulilor privind azilul despre protecţia frontierelor externe.

Între 2007 şi 2013, UE a consacrat peste 1,8 miliarde de euro protecţiei frontierelor sale externe, dar numai 700 milioane de euro au fost alocate ameliorării situaţiei solicitanţilor de azil şi refugiaţilor pe teritoriul său, afirmă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

CITIȚI ȘI...