Formarea majorității în CMC se amână; Mai este nevoie de consultări

by Genko Genko

Deși prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) ar fi trebuit să înceapă de la ora 10:00, aceasta s-a amânat până la ora 20:00. Iar asta din cauza că cele patru partide așa-zis „proeuropene” din CMC nu au ajuns deocamdată la o înțelegere privind formarea unei majorități.

Potrivit primarului general al capitalei, negocierile sunt aproape de final, urmând ca până diseară să mai aibă loc consultări „pe interiorul partidelor”.

„Nu s-a discutat despre candidații la funcțiile de viceprimari. În acord se fixează regula proporționalității și a rotației privind partajarea portofoliilor și a responsabilităților care pot fi partajate conform legii. Fiecare fracțiune conform acestei reguli va opta pentru pozițiile disponibile”, a declarat Dorin Chirtoacă în urma negocierilor.

Potrivit acestuia, vor fi partajate funcțiile de viceprimari și comisiile din Consiliul Municipal. „Mai târziu vor fi discuții privind consiliile de administrație ale societăților pe acțiuni”, a mai precizat edilul capitalei.

Anterior, reprezentanții fracțiunilor PSRM, PN și PCRM au acuzat partidele „proeuropene” de „interese obscure”.

„Vedeți cum așa-zișii proeuropeni s-au închis în spatele unei uși și nu mai iese de acolo fum alb. Au stat ieri 6 ore, astăzi continuă. Noi îi așteptăm deja de 45 de minute. De fapt vedem cum așa-zișii ‘proeuropeni’ din nou nu pot împărți ciolanul”, a declarat consilierul PN Ilian Cașu.

Socialistul Ion Cebanu a condamnat „lipsa de transparență” de care dau dovadă reprezentanții celor patru partide.

„Dacă aveau măcar un pic de respect pentru cei care i-au ales, pentru presă, nu ar fi procedat așa. De ce nu permit presei să intre, să se vadă despre ce se discută acolo și cum discută? De fapt este o nouă acțiune de împărțire a intereselor în Chișinău”, a declarat Cebanu.

Consiliul Municipal Chișinău este format din 19 consilieri PSRM, 17 PL, 6 PPEM, câte 3 PCRM și PN, 2 PLDM și unul PD.

CITIȚI ȘI...