Ford vrea să integreze dronele cu autovehiculele autonome pentru o mai bună orientare în trafic

by Genko Genko

Constructorul american de automobile Ford plănuiește folosirea în comun a dronelor cu autovehiculele autonome pentru o mai bună orientare în trafic, în special în zonele slab sau deloc cartografiate ori care sunt afectate de o catastrofă, a indicat unul din responsabilii proiectului, conform AFP.

Potrivit lui Alan Hall, purtător de cuvânt al departamentului de tehnologie de la Ford, ideea asocierii celor două mijloace a apărut în timpul unei sesiuni de discuții interactive între cercetători și ingineri care lucrează la proiectului autovehiculului autonom al Ford. Această propunere a făcut obiectul unui brevet depus la Oficiul de brevete americane (USPTO).

Sistemul utilizează dronele lansate de pe autovehicule autonome și care au rolul de a realiza o hartă a mediului în care se deplasează vehiculul, acesta din urmă comunicând cu sistemul prin senzorii care sunt instalați pe plafon.

Pieter Gillegot-Vergauwen, vicepreședinte pentru produse al fabricantului de navigații prin GPS TomTom, a indicat în timpul unui seminar organizat de Microsoft la Detroit că grupul său lucrează la dezvoltarea sistemului cartografic pentru autoturismele autonome atât în centrul urban cât și pe drumurile naționale. Oamenii vor putea merge cu ajutorul mașinilor autonome în pădure sau în natură iar dronele îi vor putea ghida, a spus Hall.

Ford și fabricantul chinez de drone DJI au organizat recent un concurs pentru a stabili dacă o dronă poate decola de pe un vehicul și dacă poate ateriza în timp ce mașina se află în mișcare. Se încearcă astfel să se stabilească dacă o dronă poate utiliza camerele sale pentru ghidarea autovehiculului către sau în afara unei zone afectate de o catastrofă sau unde drumurile sunt impracticabile. O astfel de funcție ar fi utilă pentru vehiculele de intervenții în situații de urgență.

Unul din inginerii care au participat la concursul respectiv, subliniază Alan Hall, a indicat că sistemului i-ar putea fi integrată tehnologia undelor infraroșii pentru a putea opera în zone întunecate sau cu vizibilitate redusă.

CITIȚI ȘI...