FORBES: TOP 10 cei mai puternici oameni din lume. Cum stau Putin și Trump

by Genko Genko

Sunt 7,4 miliarde de oameni pe Pământ, dar doar 74 dintre ei influenţează în mod decisiv lumea în care trăim. Revista Forbes i-a identificat pe toţi şi a alcătuit topul celor mai puternici oameni ai lumii din 2016.

Pentru al patrulea an la rând, în viziunea celebrei reviste Forbes, preşedintele rus Vladimir Putin este cel mai puternic om din lume. Aflat la conducerea Rusiei din anul 2000, este la al treilea mandat de preşedinte, succesiune întreruptă între 2008 si 2012, timp în care a fost premier. Editorii Forbes justifică opţiunea prin faptul că din Rusia, până în Siria şi în alegerile prezidenţiale din SUA, Vladimir Putin continuă să obţină ceea ce vrea.

El este urmat în top de Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite şi unul dintre cei care nu s-au sfiit să îşi recunoască public admiraţia pentru liderul de la Kremlin.

Pe locul al treilea este cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al treilea mandat în fruntea executivului de la Berlin şi care a anunţat că va candida pentru a deveni, a patra oară, cancelar.

Angela Merkel este urmata în topul celor mai puternici oameni ai lumii de preşedintele Chinei. Xi Jinping este lider peste o cincime din populaţia Planetei, dar şi al ţării cu a doua economie a lumii.

Pe locul 5 se situează Papa Francisc. Lider spiritual pentru peste un miliard de credincioşi catolici, şeful Bisericii Catolice este şi una dintre cele mai influente şi respectate voci la nivel mondial, fie că vorbim de scena politică, socială sau culturală.

Janet Yellen, șef al Sistemului Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii rămâne și în acest an a doua femeie ca putere din lume, conform revistei americane.

În Top 10 mai regăsim trei lideri din industria IT (Bill Gates, Larry Page și Mark Zuckerberg), dar și premierul indian Narendra Modi.

Practic singurele modificări față de 2015 sunt apariția lui Donald Trump în locul lui Barack Obama (locul 3 în 2015), dar și locul 10 al lui Mark Zuckerberg, care i-a luat locul fostului premier britanic David Cameron.

12

De pe locul trei în anul 2015, Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a ajuns tocmai pe poziţia 48. Odată cu plecarea de la Casa Albă, Obama şi-a pierdut considerabil din influenţa pe care o avea.

Clasamentul din 2016 aduce şi câteva personalităţi noi care au fost incluse de Forbes pe listă: Khalid al-Falih (ministrul energiei din Arabia Saudită; locul 49), Bashar al-Assad (preşedintele Siriei; locul 63), Travis Kalanick (CEO al Uber; locul 64), Bob Iger (CEO al Walt Disney; locul 67), Mike Pence (vice-preşedintele ales al SUA; locul 69), Rodrigo Duterte (preşedintele Philippine; locul 70), Ayman al-Zawahiri (lider Al Qaeda; locul 71), Sheldon Adelson (CEO al Las Vegas Sands; locul 72), Peter Thiel (fondator PayPal; locul 73) şi Charles Schumer (senator al SUA; locul 74).

Topul celor mai puternici oameni ai lumii este întocmit anual de Forbes şi ţine cont de impactul social pe care îl au acţiunile lor, resursele financiare şi sferele de influenţă.

CITIȚI ȘI...