FMI își încheie vizita la Chișinău; Condițiile Fondului pentru a fi semnat un acord de finanțare

by Genko Genko

Echipa de experți a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, își încheie astăzi vizita de lucru la Chișinău. Delegația mandatată pentru a purta negocieri privind un acord de finanțare a venit cu recomandări privind implementarea mai multor măsuri pentru ca FMI să poată încheia un acord cu Republica Moldova.

Potrivit prim-ministrului Valeriu Streleț, autoritățile au discutat cu delegația FMI despre situația din Republica Moldova, fiind trasate condițiile care ar sta la baza viitorului acord memorandum între părți.

„Discuțile au fost constructive. Am convenit asupra unui set de măsuri urgente care trebuie să fie întreprinse pentru a asigura semnarea unui acord memorandum de finanțare, până la sfârșitul acestei toamne”, a spus Streleț.

Acesta a precizat că delegația FMI a venit cu un set de recomandări privind sectorul energetic și cel bancar, care trebuie întreprinse imediat.

„Măsurile recomandate trebuie întreprinse imediat. Este vizat sectorul energetic, din perspectiva finalizării auditului și punerea în aplicare a tarifelor reale. O altă condiție vizează sectorul bancar, lichidarea controlată a celor 3 bănci fraudate și procesul de investigare din sectorul bancar, care va demara zilele următoare”, a adăugat premierul.

De asemenea, FMI a cerut o radiografiere completă a sectorului financiar – bancar și adoptarea reformelor astfel încât acest sector să nu prezinte riscuri pentru viitor. Totodată, FMI a cerut, cât mai curând, stabilitatea conducerii Băncii Naționale a Moldovei.

CITIȚI ȘI...