Filat: „Regret că Iurie a considerat că-și poate ajuta țara doar din funcția de premier”

by Genko Genko

Președintele PLDM, Vlad Filat, consideră că Iurie Leancă nu a luat o „decizie corectă” atunci când a părăsit partidul, exprimându-și regretul că fostul său coleg a considerat că poate ajuta Republica Moldova „doar din funcția de premier”.

Filat consideră că acum este nevoie de efortul „consolidat” al tuturor pentru a asigura parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv al lui Iurie Leancă.

„Nu cred că din punct de vedere politic domnul Leancă a luat cea mai corectă decizie. Mai ales ca trecem printr-o situație economică dificilă. Că e nevoie de multă muncă pentru a asigura parcursul european al Moldovei”, a declarat Filat, în cadrul unui briefing de presă.

El a dat asigurări că „parcursul european al Moldovei este scopul existențial al alianței PLDM-PD”, iar „PLDM nu va accepta nicio abatere” de la acest deziderat și de la „implementarea Acordului de Asociere”.

Totodată, Filat a anunțat că el și colegii săi din PLDM „sunt pe deplin interesați de elucidarea situației de la BEM și Aeroport”, acolo unde lucrurile s-au agravat în mandatul de prim-ministru al lui Leancă.

„Leancă nu are ce reproșa partidului. În 2013 am mers la concesii politice mari și i-am asigurat confortul domnului Leancă în fruntea Guvernului. În negocieri am negociat consecvent și cel mai flexibil dintre toți, Leancă a fost implicat deplin în proces. Singurul lucru pe care nu l-am reușit e să asigurăm funcția de prim-ministru. El ar trebui să recunoască sincer că nu de noi a depins”, a ținut să precizeze președintele PLDM

„Am un singur regret, și anume că Iurie a considerat că își poate ajuta țara doar din funcția de prim-ministru. Din experiența proprie știu ca nu este asa”, a mai precizat Filat, care și-a exprimat speranța că Leancă va contribui în continuare la procesul de integrare europeană, declarându-se deschis comunicării cu acesta și chiar oferindu-se să-l „ajute”.

Iurie Leancă a anunțat joi că părăsește PLDM, partid care, în opinia sa, a devenit captiv al președintelui PCRM, Vladimir Voronin,

CITIȚI ȘI...