Filat, Plahotniuc și joaca de-a miniștrii

by Genko Genko

Ieri, în clădirea Guvernului, a avut loc un alt episod din tristul film denumit „integrare europeană” în varianta Alianței pentru Plahotniuc.

S-au schimbat viceminiștrii și funcționarii din Guvern. În total, vreo 8 oameni au fost eliminați din sistem, iar în locul lor au fost aduși vreo 10. În decurs de 5 minute au fost anunțate toate demiterile și toate numirile. Fără întrebări, fără răspunsuri, fără ca măcar să știe opinia publică cine se va ocupa de implementarea Acordului de Asociere.

Dar de ce ar trebui? Dacă așa au decis șefii. Pentru ca dacă ne uităm atent, la fel ca și în cazul desemnării miniștrilor, și la viceminiștri, singurul criteriu care a contat este loialitatea față de partid.

Filat și-a pus băieții credincioși pe la Apărare, Justiție sau Finanțe, în timp ce Plahotniuc și-a mutat marionetele dintr-o funcție în alta la ministerele sale.

De-a dreptul tragi-comică este situația lui Victor Zubcu, care peste noapte, din specialist în dezvoltare regională și construcții, s-a transformat în expert pe probleme de tineret și sport. Pentru că în decurs de 30 de secunde, din viceministru la Construcții, el a fost schimbat la Tineret și Sport.

Așa, cât ai bate din palme, fără a se întreba nimeni ce-l recomandă pe acest pitic de mingi al lui Plahotniuc să se ocupe de soarta tineretului și-a sportului, după ce-a muncit din greu la construcții, s-a făcut schimbarea.

Un prieten care cunoaște destul de bine situația, după ce a văzut numirile de ieri mi-a zis că atâta bătaie de joc, sfidare, dar mai ales incompetență, n-a văzut nici măcar în perioada guvernelor Tarlev.

M-a întrebat ce-i recomandă pe acești băieți să fie viceminiștri. I-am răspuns că aceleași lucruri care-i recomandă pe alți băieți să fie miniștri.

Chiar așa, ce-l recomandă pe Bride să fie șef la Economie, în afară de auditul de la BEM, Banca Socială, Unibank sau Moldincombank?

Ce-l recomandă pe Grosu la Justiție, în afară de scandalurile cu CEDO din perioada guvernării comuniste?

Ce-l recomandă pe Bîtcă să fie șef la Dezvoltare Regională, în afara faptului că a fost șeful raionului unde s-a născut Plahotniuc? Raion terorizat de acesta.

Dar pe Palihovici la Mediu, ce l-ar recomanda, în afara faptului că e soț al vicepreședintelui Parlamentului și numeroasele afaceri dubioase prin Chișinău?

Ce-i recomandă pe toți ceilalți, luați laolaltă, în afară de faptul că îndeplinesc cu stoicism poruncile șefilor și nu ies din piramida mafiotă care conduce această așa-zisă țară?

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...