Filat exclude posibilitatea aderării Republicii Moldova la NATO; ce spun Lupu și Hadârcă

by Genko Genko

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de liderii PLR și PD, Ion Hadârcă și Marian Lupu, că Republica Moldova nu are în agendă aderarea la NATO și că nici pe viitor această oportunitate nu poate fi luată în calcul.

Întrebat cum comentează declarația senatorului american John McCain, care înaintase ideea aderării Republicii Moldova la NATO pentru a se putea apăra astfel de o posibilă agresiune militară a Rusiei, Filat a invocat ”statutul de neutralitate” al Moldovei stipulat și în constituție.

Totodată, liderul liberal-democrat a declarat că interesul primordial al Republicii Moldova în acest moment este de a continua drumul spre integrarea europeană, excluzând posibilitatea unei apropieri de Alianța Nord-Atlantică.

În același context, liderul PD, Marian Lupu, a reiterat că atât el cât și formațiunea din care face parte consideră că Moldova trebuie să rămână un stat ”neutru din punct de vedere militar”. Liderul PD, totodată s-a întrebat retoric: ”Dacă ne integrăm în NATO, atunci o facem cu Transnistria sau fără”. Lupu nu și-a pus însă aceeași întrebare în contextul aderării la UE.

Cu o opinie diferită a venit președintele PLR, Ion Hadârcă, care a spus că pe agenda formațiunii pe care o conduce ar putea fi inclusă și posibilitatea aderării la NATO

CITIȚI ȘI...