Filat, despre situația de la BEM și acțiunile lui Leancă: N-am auzit de „simpli premieri”

by Genko Genko

Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a participat vineri la ședința Comisiei parlamentare de anchetă privind elucidarea situației de pe piața financiară și valutară din Republica Moldova.

La încheierea ședinței, Filat a ținut să precizeze că a participat „fără a fi invitat” și că a decis să vină pentru că există „prea multe minciuni și insinuări” în acest sens.

„Am spus că voi contribui prin tot ce cunosc ca situația din sistemul bancar să fie stabilizată. Am considerat firesc să particip pentru a se afla adevărul”, a precizat Filat.

Totodată, el l-a criticat voalat pe fostul său coleg de partid, Iurie Leancă, care declarase anterior că nu poartă o mare responsabilitate pentru situația de la Banca de Economii, întrucât a luat decizia ca statul să renunțe la pachetul de control al BEM în urma unui sfat venit de la Filat.

„Eu am exercitat mandatul de premier pe parcursul a 3 ani și 7 luni. Am avut consultări cu experți, oameni care au pricepere, dar deciziile pe care le-am luat s-au bazat pe responsabilitatea pe care trebuie s-o aibă un premier. Eu n-am întâlnit în lume premieri simpli, care să fie sfătuiți sau să li se spună ce să facă, eu am întâlnit prim-miniștri responsabili”, a precizat Filat.

El a mai spus că discuțiile pe care le-a avut cu Leancă după ce acesta a fost numit premier nu au „vizat doar domeniul bancar”, dar mai multe domenii, precum „agricultura, justiție, lupta cu corupția”.

„Am discutat și despre situația din domeniul bancar, dar pornind de la responsabilitate, nu de la neputință și nepricepere”, a subliniat președintele PLDM.

Totodată, el a ținut să amintească faptul că în cazul BEM au fost discuții mai multe, inclusiv în cadrul undei comisioi parlamentare din legislatura precedentă. În urma acelor discuții s-a adoptat o hotărâre a Parlamentului, iar ulterior s-a venit cu mai multe variante privind BEM, inclusiv cea de a capitaliza banca.

„A fost o idee corectă, de a capitaliza banca, de a atrage investitori, dar implementarea a fost una proastă”, a mai spus Vlad Filat.

CITIȚI ȘI...