Festivalul „Zilele Basarabiei” la Bucureşti între 23 și 28 martie

by Genko Genko

Unirea Basarabiei cu România şi menţinerea acestei date istorice importante în conştiinţa neamului românesc, este unul dintre motive pentru care Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti va organiza, în perioada 23-28 martie, cea de-a opta ediţie a Festivalului „Zilele Basarabiei”.

Festivalul va începe luni, 23 martie, cu Conferința „Efectele Acordului de Asociere cu UE pentru Republica Moldova”, în cadrul căreia se va discuta despre relațiile actuale dinte Republica Moldova și țările membre ale UE, conform unui comunicat al Organizației Studenților Basarabeni.

De asemenea, se va discuta despre provocările pe care le întâmpină moldovenii și reformele pe care Republica Moldova va trebui să le implementeze în perioada următoare.

Programul Festivalului include o agendă diversă. Marți, 24 martie va avea loc lansarea cărții „Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956” de Igor Cașu; la 25 martie – Concursul de talente „Acum și veac…”, dedicat poetului Grigore Vieru.

Vineri, 27 martie, în cea mai importantă zi din cadrul Festivalului, participanții la Festivalul „Zilele Basarabiei” la București, alături de membrii Organizației Studenților Basarabeni se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii.

Cu această ocazie va avea loc și un concert susținut de „Zdob și Zdub”, Alternosfera” și „Cuibul”.

Festivalul se va încheia sâmbătă, 28 martie, cu proiecția filmului documentar „Te iubesc, Ion și Doina”, în regia Leontinei Vatamanu, în care „încap două vieți scurte și o întreagă veșnicie pentru care s-au născut cei doi: multă iubire, mult zbucium și sacrificiu”.

CITIȚI ȘI...