Fermierii ies la proteste cu tractoare, pe fondul crizei din agricultură

by Genko Genko

Mai multe asociații de producători au anunțat că vor organiza începând cu săptămâna viitoare proteste în legătură cu criza în care s-a pomenit agricultura moldovenească.

Fermierii au anunțat, în cadrul unei conferințe, că vor scoate tehnica agricolă pe marginea traseelor naţionale, vor claxona și vor afişa lozinci pentru a atenţiona autorităţile asupra situaţiei precare în care se află agricultorii.

Potrivit preşedintelui Uniunii Producătorilor Agricoli, „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, prima acțiune de protest este programată pentru 27 martie.

Agricultorii învinuiesc statul că nu intervine cu măsuri menite să redreseze situația, care de la începutul acestui an se înrăutățește continuu, și să adopte un plan anticriză.

Totodată, fermierii sunt nemulţumiţi de politica fiscală pentru anul 2015 şi cer menținerea TVA de 8% pentru producția agricolă comercializată şi nu de 20% aşa cum propune Guvernul.

De asemenea, agricultorii cer stabilirea fondului pentru subvenționare în valoare de 1,2 miliarde de lei, în plus, cer să fie achitate restanţele la plata subvenţiilor pentru anul trecut.

Fermierii mai solicită să fie liberalizată piața petrolieră, pentru ca agricultorii să poată face achiziții direct de la rafinărie.

CITIȚI ȘI...