„Fenomenul Trump“, un risc în plus pentru economia globală care schimbă deja alianţele comerciale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De la războiul comercial cu China şi problemele de pe piaţa muncii din Mexic, „domnia” lui Donald Trump va genera noi riscuri pentru economia mondială deja fragilă.

Pentru că victoria în alegeri a republicanului miliardar spulberă spe­ranţele legate de încheierea Acordului de Parteneriat Trans-Pacific (TPP), China urmăreşte un acord comercial Asia-Pacific. În Europa, succesul lui Trump riscă să le dea energii noi populiştilor din Italia, Austria, Olanda, Franţa şi Germania, ţări în care sunt programate alegeri sau referendumuri în decurs de mai puţin de un an.

Mexicul, una din marile economii emergente ale lumii, are cel mai mult de pierdut din cauza noului preşedinte republican. Trump a declarat că dacă nu poate renegocia Nafta, va retrage SUA din acord. Acesta a ameninţat să impună un tarif de 35% pe unele bunuri mexicane, scrie The Guardian.

În plus, Trump a declarat că-i va trimite acasă pe imigranţii ilegali care trăiesc şi muncesc în America, dintre care se estimează că 5 milioane sunt mexicani. Impactul unor astfel de politici asupra economiei mexicane ar fi unul profund. Comerţul dintre SUA şi Mexic ar încetini, s-ar închide fabrici, fluxul investiţiilor străine directe s-ar reduce dramatic, iar milioane de muncitori repatriaţi ar trebui absorbiţi de piaţa mexicană. Consumatorii americani ar înregistra majorări de preţuri la unele bunuri.

Mexicul nu este singura ţară central-americană ameninţată. Claudia Calich, manager la M&G, spune că sumele trimise în ţară de cei care lucrează ilegal în SUA reprezintă 5,6%, 8% şi respectiv 13,2% din PIB pentru economiile Guatemalei, El Salvador şi Honduras.

În ceea ce priveşte China, atitu­dinea lui Trump nu putea fi mai clară. Acesta îi va cere secretarului Trezore­riei să catalogheze China drept un mani­pulator monetar, va lansa acţiuni împotriva Beijingului la WTO şi ar putea impune un tarif de 45% pe importurile chineze în SUA pentru a ajuta companiile americane.

SUA reprezintă cea mai mare piaţă individuală pentru exporturile chineze, cu aproximativ 20% din total. Ar exista riscul ca o politică agresivă a Americii în domeniul comerţului să genereze o încetinire dramatică a economiei chineze şi pierderea de locuri de muncă în sectorul manufacturier.

În faţa acestei posibilităţi, Beijingul ar avea două alternative. Ar putea adopta o atitudine mai temperată, promiţând să-şi crească investiţiile directe în SUA, cel mai probabil însă China va adopta o poziţie mai agresivă. Beijingul nu duce lipsă de arme economice, acumulând un stoc uriaş de titluri americane de trezorerie în ultimii ani. Un război comercial direct, în care China impune tarife pe exporturile americane, nu poate fi exclus de asemenea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...