(VIDEO) „Rusia a ocupat Norvegia”; Audiență record pentru primul episod

by Genko Genko

Serialul „Ocupaţia”, cu un scenariu construit pe frica față de invazia şi ocupația rusească a Norvegiei, a înregistrat o audiență record pe canalul de televiziune TV2. Primul episod a fost urmărit de 633.000 de norvegieni, adică 13% din populația acestei țări, scrie NRK.

Potrivit publicației, aceasta este cel mai bun start al unui serial de televiziune înregistrat vreodată în istoria televiziunii norvegiene.

Superproducția intitulată „Okkupert” (Ocupația) are un buget de circa 10 milioane de euro, fiind astfel cel mai scump film din istoria cinematografiei norvegiene. Potrivit scenariului înfățișat de scriitorul norvegian Jo Nesbo — autorul romanului „The Snowman” (Omul de Zăpadă), care l-a inspirat pe Martin Scorsese în pelicula omonimă—, în urma unei catastrofe ecologice Norvegia va renunța la producția de petrol și gaze și astfel se va declanșa o criză mondială. Apoi, cu binecuvântarea Uniunii Europene și după retragerea SUA din NATO, Rusia intervine în afacerile interne ale vecinului ei scandinav pentru a relansa producția de hidrocarburi.

Țară membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, Norvegia a avut în general relații bune cu Rusia, dar aceste raporturi s-au deteriorat odată cu declanșarea crizei din Ucraina. Guvernul de la Oslo s-a alăturat sancțiunilor europene împotriva Rusiei, decizie ce a determinat riposta Moscovei, care a inclus Norvegia pe lista țărilor vizate de embargoul agroalimentar.

CITIȚI ȘI...