FBI a depistat un program de criptare prin care comunică jihadiștii SI

by Genko Genko

Zeci de persoane din Statele Unite mențin contacte secrete pe internet cu membri sau simpatizanți din alte țări ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), contacte pe care serviciile secrete americane nu le pot monitoriza pentru că sunt criptate, a declarat joi directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, citat de agenția EFE.

În timpul unei audieri la Comitetul pentru Siguranță Națională din Senatul american, James Comey a precizat că atunci când SI identifică pe rețelele de socializare pe cineva care ar putea simpatiza cu această grupare, îi transmite un program de criptare care face imposibilă interceptarea ulterioară a comunicațiilor, scrie Agerpres.

Imediat ce o astfel de persoană este identificată, ea dispare din rețea datorită respectivului program de criptare, explică directorul FBI, susținând că această instituție nu reușește să spargă respectivul program. Dar el a menționat în continuare că Departamentul Justiției discută cu societățile din domeniul IT pentru a găsi o modalitate tehnică de a accesa respectivele comunicații, ținând să adauge că, dacă se va reuși acest lucru, interceptarea se va face numai pe baza unui ordin judiciar.

Întrebat despre posibilitatea ca printre refugiații sirieni pe care Administrația Obama dorește să-i primească în SUA să se infiltreze și teroriști, James Comey a răspuns că „nu există risc zero” și în consecință trebuie „să fim atenți”.

La rândul său, directorul Centrului Național Antiterorist din SUA, Nicholas Rasmussen, a declarat că aproximativ 28.000 de persoane au călătorit în ultimii trei ani în zonele controlate de SI, dintre care 5.000 de occidentali, iar în rândul acestora din urmă sunt circa 250 de americani.

CITIȚI ȘI...