Fâșia forestieră mondială va fi monitorizată prin Google Earth

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fâșia forestieră globală va fi monitorizată prin intermediul inițiativei internaționale ”Global Forest Watch”, lansată ieri, de către Institutul Mondial de Resurse (WRI), în cooperare cu alți parteneri privați, printre care, Google și Universitatea Maryland, informează portalul francez lemonde.fr.

Scopul acestui proiect este monitorizarea defrișărilor de arbori și a consecințelor survenite de pe urma incendiilor forestiere. Lemonde.fr informează că, în prezent, din suprafața pădurilor primare, au rămas intacte doar 15%.

Conform Google, în perioada 2000 – 2012, în fiecare minut, Terra a pierdut echivalentul a 50 de câmpuri de fotbal pe minut, de suprafață împădurită.

Compania Google, în colaborare cu NASA, intenționează să creeze o bază de date alcătuită din milioane de imagini de înaltă rezoluție, făcute prin satelit, care să estimeze dinamica distrugerii suprafețelor de pădure de pe Terra. Aceste imagini vor fi utilizate, ulterior, pentru crearea unei hărți interactive online.

”Mai mult de un miliard de oameni de pe Terra depind de păduri, care constituie sursa lor primară de muncă și apă potabilă. Totodată, mai mult de jumătate din biodiversitatea terestră provine din păduri, iar 45% din bioxidul de carbon de proveniență umană sunt reținute tot de păduri. Pădurile ar trebui să devină o prioritate.”, a spus Andrew Steer, directorul WRI.

În viitorul apropiat, hărțile forestiere vor oferi posibilitatea de a deconspira identitatea pădurarilor responsabili de complot natural sau de defrișări neautorizate ale arborilor. Harta interactivă ”Global Forest Watch” va fi disponibilă prin Google Earth și va oferi acces public din orice punct al lumii.

Menționăm ”Global Forest Watch” este un proiect inspirat de Brazilia – singura țară care și-a monitorizat, pădurile prin internet. În această țară, rata defrișărilor a scăzut cu 70% în câțiva ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...