Experți: Legea amnistiei fiscale comportă riscuri de creștere a corupției, spălării banilor și evaziunii fiscale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Analitic Independent „Expert – Grup” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova lansează o notă de poziție pe marginea inițiativei legislative privind amnistia fiscală și de capital. Nota este susținută de către un grup de Organizații Necomerciale precum și experți neafiliați. Aceasta vine ca o reacție de răspuns la aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, dar și a proiectului de lege pentru modificarea actelor legislative – ambele aprobate cu o grabă fără precedent și încălcarea normelor legale ce țin de transparența în procesul decizional și elaborarea actelor legislative.

Potrivit experților, amnistia de capital propusă ar putea duce la legalizarea actelor precedente de corupție şi perpetuarea în funcţie a funcţionarilor corupţi, fapt ce vine în contradicție cu obiectivele luptei împotriva corupției (în special, a corupției mari), prin faptul că instituțiile de resort nu vor putea verifica proveniența activelor declarate. Aceasta compromite întreaga reformă a sistemului de verificare și asigurare a integrității.

Printre principalele riscuri ale aprobării acestei legi se numără riscul de creștere și mai puternică a evaziunii fiscale, prin creșterea beneficiilor evaziunii, scăderea costurilor evaziunii și probabilității de depistare, deoarece beneficiarii amnistiei de capital nu vor putea fi investigați.

Riscul de creștere a corupției și spălării de bani prin interdicția de a verifica proveniența activelor declarate, riscul de imagine pentru sectorul bancar, deja șifonat după fraudele bancare și a cazurilor de spălări de bani de proporții și cu rezonanță internațională, dar și riscul înrăutățirii relațiilor cu partenerii de dezvoltare, prin subminarea principiilor statului de drept, a eforturilor de asigurare a integrității în sectorul public și reformare a sistemului bancar – condiționalități-cheie ale suportului bugetar al principalilor parteneri de dezvoltare.

În acest context, experții propun retragerea proiectelor de lege și demararea unei reforme complexe cu scopul diminuării economiei informale.

Potrivit experților, aceasta trebuie să vizeze acțiuni mult mai fundamentale și eficiente decât amnistia propusă, printre care și dezvoltarea sistemului de plăți electronice și descurajarea utilizării numeralului, eficientizarea în continuare a administrării fiscale și elaborarea unui nou Cod Fiscal, în corespundere cu bunele practici internaționale, majorarea amenzilor, dar și capacitatea autorităților de a depista cazurile de evaziune fiscală, ocupare sau remunerare informală; eventual, extinderea penalităților pentru ocupare informală și asupra angajaților. i internaționale în acest domeniu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...