Experți: Federalizarea Republicii Moldova va crea premise pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei şi Găgăuziei

by Genko Genko

Intenţia preşedintelui ales Igor Dodon de a rezolva diferendul transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova nu va fi susţinută, cel puţin în timpul apropiat, nici de Moscova şi nici de Tiraspol, susţin o serie de experţi moldoveni, care mai spun că, dacă s-ar produce, aceasta ar însemna un prim pas spre recunoaşterea internaţională a Transnistriei şi Găgăuziei, relatează Radio Chişinău.

Potrivit aceloraşi experţi, preşedintele moldovean nu are atribuţii pentru a lansa o asemenea iniţiativă.

Ideea federalizării Republicii Moldova, relansată de socialişti acum trei ani şi care a fost promovata în campania pentru prezidenţiale de Igor Dodon, este una periculoasă pentru Republica Moldova. Pe de o parte, dupa cum susţine analistul politic moldovean Victor Juc, aceasta nici nu poate fi aplicată, cel puţin în timpul apropiat, pentru că nu va fi susţinuta nici de Tiraspol, unde liderii nerecunoscuţi din regiune pledează pentru independenţă, nici de Moscova, mulţumită de situaţia actuală. Nici la Chişinău nu va exista un consens în această privinţă, afirmă el.

Pe de alta parte, avertizează expertul, o eventuală federalizare ar însemna un prim pas pentru recunoaşterea internaţională a independenţei Transnistriei şi, posibil, a Găgăuziei.

În acelaşi timp, fostul judecător la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, Nicolae Osmochescu, susţine că şeful statului nu poate iniţia asemenea proiecte.

Pentru prima dată, socialiştii conduşi de Igor Dodon au venit cu ideea federalizării în 2013. Atunci ei au propus ca Republica Moldova să fie o federaţie cu trei entităţi – Republica Moldova, Transnistria şi Găgăuzia.

Un alt plan de federalizare, cunoscut ca „Planul Kozak”, a fost discutat în 2003, însă preşedintele de atunci Vladimir Voronin a renunţat să-l semneze în ultimul moment, în urma presiunilor străzii şi, se pare, ale Occidentului.

CITIȚI ȘI...