Expert: Rusia procedează în Siria la fel ca în Republica Moldova și Ucraina

by Genko Genko

Rusia nu se află în Siria pentru a lupta cu Statul Islamic, ci pentru a crea un stat loial Moscovei, așa cum a procedat în Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

În condițiile acțiunilor lui Putin, lipsa de anticipare din partea SUA și UE este șocantă, spune Koert Debeuf, coordonatorul proiectului „World Leaders on Transitions towards Democracy”, la Institutul Internațional pentru Democrație și Asistentă Electorală (Internațional IDEA), într-un interviu acordat Ziare.com.

„Faptul că primele ținte ale bombardamentelor Rusiei nu au fost Statul Islamic, ci rebelii obișnuiți relevă că rușii nu sunt acolo ca să se lupte cu Statul Islamic. În opinia mea, Rusia efectuează o operațiune comună cu Iranul pentru a-l menține pe Assad (Bashar al-Assad, președintele Siriei-n.r.) la putere. Au estimat că Rusia nu are un viitor real ca țară, așa că ei creează un stat vasal lui Assad”, spune expertul.

„Ei fac asta împingând populația sunnită afară din regiunea Damascului, dincolo de Hama și Homs, către Tartus și Latakia. Iranul încearcă să repopuleze această regiune cu alawiti și șiiți. Rusia nu e capabilă să învingă într-un război împotriva Statului Islamic sau altor rebeli. Așa că face ce știe mai bine: creează un stat mai mic, loial Rusiei, așa cum au procedat în Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, mai spune Koert Debeuf.

Potrivit acestuia, Rusia crede că așa-zisele „revoluții colorate” sunt construcții occidentale pentru a destabiliza aliații rușilor. Intervențiile rusești în Ucraina și acum în Siria sunt o cale de a le opri.

CITIȚI ȘI...