Expert român, despre legea „amnistiei fiscale”: Este o lege care încurajează corupția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală este o lege care va favoriza și mai mult corupția din Republica Moldova, susține directorul Expert-Forum de la București Sorin Ioniță.

În opinia expertului, actuala guvernare a așteptat „trecerea alegerilor, ca să introducă această lege cu un titlu înşelător european, prezentat, probabil, acum partenerilor pe la Bruxelles ca fiind parte de pe agenda de negociere cu Uniunea Europeană, când, de fapt, nu e aşa ceva, e o lege de amnistie pentru bani negri, care este total inacceptabilă”.

În aceste condiții, mai multe ONG-uri de la București au cerut Guvernului român să sisteze finanțarea pentru Republica Moldova, dacă această lege va fi votată.

„Şi în situaţia aceasta societatea civilă, noi, care suntem şi contribuabili români, pur şi simplu, am spus că nu suntem de acord ca banii noştri să fie folosiţi la sprijin bugetar, ca să umple nişte găuri create de spălare de bani negri în Republica Moldova. Deci, aceasta nu este o măsură de reformă şi sunt ferm convins, de fapt, acest mesaj va pleca şi către Bruxelles, şi către FMI şi sunt absolut sigur că nu va fi acceptat de toţi partenerii internaţionali”, a declarat Ioniță în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El susține că această lege doar favorizează corupția și că ar avea drept țintă anumite persoane care încearcă să-și legalizeze averile obținute pe căi ilicite.

„Argumentul principal este că acesta nu e un efort anticorupţie, este un efort procorupţie. Această lege nu va rezolva nimic, am văzut un document de la societatea civilă din Moldova şi experţi independenţi, care arată că creşte, de fapt, riscul corupţiei. Această măsură nu va rezolva nimic. Aceasta este problema, iar modul cum a fost prezentată, ca o măsură anticorupţie, este de-a dreptul ipocrit”, a mai spus analistul român.

Sorin Ioniță spune că dacă actuala putere ar urmări scopuri nobile prin promovarea acestei legi, votate deja în prima lectură de către Parlament, ar supune-o dezbaterilor publice.

„Chiar vrei, crezi că este o idee bună? Foarte bine, pune proiectul de lege în dezbatere publică, vino cu studii comparative unde s-au mai făcut asemenea amnistii fiscale sau unde s-au discutat şi nu s-au făcut, vino cu Italia, arată ce au propus, care au fost mecanismele şi ce a ieşit, discută şase luni cu societatea, că, slavă Domnului, Moldova are guvern acum, are Parlament, are preşedinte, în următoarele şase luni nu se întâmplă nimic. Deci, se poate discuta până prin martie-aprilie, câştiga un consens social, înţelege lumea despre ce e vorba cu avantaje şi beneficii, se mai modifică pe ici, pe colo şi o treci atunci. Care este problema? De ce trebuie acum, înainte de sărbătorile de iarnă rapid, nepregătit, fără justificări, repede să treacă această lege? Care e urgenţa? Pentru că nu poate fi pusă pe agenda de discuţii cu UE ca o măsură de reformă. În forma actuală nu e o măsură de reformă, deşi o vor prezenta ca atare”, a precizat sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...