Expert economic: În următoarea perioadă euro va ajunge la 27 de lei

by Genko Genko

Ușoara apreciere a leului moldovenesc față de valutele de referință, din ultimele zile, se explică prin faptul băncile comerciale trebuie să-și mărească rezervele obligatorii. În următoarea perioadă leul se va deprecia din nou, până aproape de nivelul de 27 de unități pentru un euro, susține expertul economic Sveatoslav Mihalache.

„De ce leuțul se apreciază în ultimele zile ? Răspuns: Până pe data de 8 octombrie, Băncile Comerciale trebuie să se conformeze cu ultima decizie a BNM de a majora rata rezervelor obligatorii de la 32% la 35%. Băncile o să fie nevoite să ‘blocheze’ în jur de 650 de milioane de lei pe contul BNM”, susține Mihalache.

Expertul este de părere că în următoarele săptămâni leul va începe din nou să se deprecieze, urmând să se apropie de pragul de 27 de unități pentru un euro. Totodată, dolarul ar putea ajunge să fie tranzacționat la 24,5 lei.

Pentru joi, 1 octombrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs oficial de 22,53 lei pentru un euro și de 20,09 lei pentru un dolar american.

Leul se apreciază astfel cu 6 bani în raport cu moneda unică europeană și cu 2 bani față de dolarul american.

Astăzi, la casele de schimb valutar, un euro era tranzacționat cu 22,45 lei la cumpărare și 22,75 lei la vânzare. Dolarul era cumpărat cu 20 de lei și vândut cu 20,2 lei.

CITIȚI ȘI...