Ex-membru al CUC îl contrazice pe vice-premierul rus: Condiţiile pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului au fost îndeplinite încă în 1992

by Genko Genko

Ex-membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Ion Leahu, a declarat pentru Jurnal de Chișinău că, încă din anul 1992 au fost create condiții pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

Astfel, Leahu a dezmințit afirmațiile recente ale vice-premierului rus Grigori Karasin, potrivit cărora ”încă nu au fost îndeplinite condițiile de retragere, iar înlocuirea forțelor pacificatoare ruse cu căștile albastre ONU ar tensiona periculos situația din regiune”.

„Karasin minte, condiţiile pentru retragerea trupelor ruse au fost îndeplinite în anul 1992, când a fost semnat acordul de la Moscova. Chişinăul nu are nici dorinţă şi nici forţă să declanşeze un nou conflict armat. Orice conflict ar putea să fie provocat doar de trupele ruseşti şi cele transnistrene. Karasin nu a invocat niciun argument serios că aici ar putea să apară un nou conflict armat”, a opinat Leahu.

Marți, Grigori Karasin s-a pronunțat categoric împotriva înlocuirii forțelor pacificatoare ruse din regiune cu cele ale ONU. Potrivit lui Karasin, „schimbarea formatului pacificatorilor va tensiona în mod periculos situația din regiune”.

Recent Republica Moldova a cerut sprijinul ONU în retragerea contingentului militar rus din stânga Nistrului.

CITIȚI ȘI...