Europarlamentar, despre vizita lui Plahotniuc în SUA: „Ceva necurat e la mijloc”

by Genko Genko

Reprezentanţii societăţii civile şi unii europarlamentari nu cred în bunele intenţii ale prim-vicepreşedintelui PD şi aşa-numitului coordonator executiv al Consiliului coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, aflat în aceste zile în Statele Unite. Ei sunt de părere că această vizită este o campanie de PR a Partidului Democrat, iar oligarhul ar fi plătit bani grei pentru participarea la evenimentul desfăşurat de organizaţia care l-a invitat.

Europarlamentarul Cristian Preda spune că nu a auzit până acum despre noua funcţie pe care ar avea-o Plahotniuc în coaliţia de guvernare şi aşteaptă o poziţie oficială de la autorităţile americane despre vizita oligarhului în Statele Unite. „E pentru prima dată când văd că un membru al delegaţiei este mai important decât preşedintele delegaţiei. Ceva necurat e la mijloc. Nu am încredere în interpretările pe care le livrează Plahotniuc, el însuşi, pentru că nu mi se pare că e un om de încredere. Nu vreau să discut despre scopurile celor în care nu am încredere. Am spus de mai multe ori că Plahotniuc este un oligarh care face un imens rău Moldovei. Aştept o poziţie din partea americană până atunci, gura lumii e slobodă”, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda pentru Jurnal TV.

În opinia analiştilor politici, Plahotniuc întreprinde această vizită în Statele Unite pentru a-şi lustrui imaginea.

„Ceea ce se întâmplă acum este o acţiune de PR, participarea la astfel de conferinţe este cu participation fee, puteţi să îl întrebaţi cât a costat taxa de participare, dacă a fost sau dacă nu a fost, ce a discutat, este alaiul pe lângă el persoana principală sau invers, el este luat în alai”, a declarat analistul politic Igor Boţan.

„Nu a existat nicio informaţie oficială nici pe site-ul guvernului şi nici a parlamentului privind statutul acestui grup de cetăţeni ai Republicii Moldova care iată că se spune că sunt într-o vizită acolo. Ce fel de vizită este clar. Domnul Boţan a spus foarte clar: Participarea la această conferinţă este cu taxă şi taxa este destul de pipărată. Am primit şi eu cândva nişte invitaţii de la organizaţii care numeau cetăţeanul Glob, cetăţeanul lumii. Dar ca să fii numit cetăţeanul respectiv trebuia să plăteşti mult”, a menţionat analistul politic Arcadie Barbăroşie.

CITIȚI ȘI...