Europarlamentar: Candu trebuie demis. Moldova riscă să rămână fără regim liberalizat de vize

by Genko Genko

Președintele Parlamentului Andrian Candu trebuie să fie demis, la fel ca și șeful CNA și procurorul general, este de părere europarlamentarul Monica Macovei, care susține că dacă Republica Moldova nu va implementa reformele riscă să rămână fără regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Potrivit Monicăi Macovei, Republica Moldova se află într-o situație foarte delicată, din cauza clasei politice corupte, care a amânat implementarea reformelor și a devalizat sistemul bancar.

„Vreau să atrag atenţia Guvernului de la Chişinău că trebuie să facă reforme reale, că pentru asta au fost aleşi de oameni. Să-şi dea demisia procurorul general, şeful CNA. Trebuie să fim foarte atenţi cine va fi numit în locul guvernatorului BNM, care a fost demis dar ține și interimatul. Categoric să-şi dea demisia preşedintele Parlamentului, pentru că nu s-a făcut nicio anchetă parlamentară. Şi evident cine e vinovat de jaful de un milliard de dolari să întoarcă banii şi să plătească penal şi politic. Nu se poate să se întâmple aşa ceva şi să nu fie consecinţe”, a declarat Macovei, care a fost ministru al Justiției în România.

Macovei a vorbit și despre protestele din Piața Marii Adunări Naționale, pe care Moscova, prin „agenții” săi Usatîi și Dodon vrea să le deturneze.

„Aceste partide proruseşti au încercat practic să fure protestele. A pornit o mişcare reală din partea unor oameni nemulţumiţi pe bună dreptate că nu se fac reformele care au fost promise în campania electorală de alianţa proeuropeană. Şi pe fundalul acestei revolte apar partidele proruseşti care, manevrate de păpușarii de la Moscova, zic că şi ei vor căderea Guvernului. Dodon nu mișcă fără indicațiile de la Moscova. Usatîi a spus singur că provine de la serviciile speciale rusești”, a mai spus europarlamentarul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Macovei a ținut să avertizeze Republica Moldova că Uniunea Europeană ar putea „retrage” regimul liberalizat de vize, în cazul în care țara noastră va continua să „tergiverseze implementarea reformelor asumate”.

CITIȚI ȘI...