Euro, vândut cu aproape 30 de lei; BNM oferă detalii despre piața valutară moldovenească

by Genko Genko

În anul 2014, pe piața valutară locală s-a consemnat un decalaj profund dintre cererea și oferta de valută străină. Acest lucru a fost cauzat de reducerea ofertei de valută, pe fondul restricțiilor impuse de Rusia la exportul produselor moldovenești, precum și al scăderii transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Despre aceasta anunță Banca Națională a Moldovei, după ce astăzi euro este vândut cu aproape 30 de lei la unele case le schimb valutar.

„Evoluţiile negative s-au accentuat în trimestrul IV, 2014, când remiterile de peste hotare s-au diminuat cu circa 20 la sută faţă de perioada similară a anului 2013. În luna noiembrie 2014, exporturile s-au diminuat cu 18 la sută faţă de luna noiembrie 2013. Datele pentru lunile decembrie 2014 şi ianuarie 2015 nu au parvenit încă la BNM, dar este probabil că tendinţa negativă s-a păstrat şi pe durata acestei perioade”, se arată într-un comunicat al BNM.

Potrivit Băncii, cererea netă de valută străină generată de agenții economici a continuat să se mențină la nivelul anilor precedenți. Astfel, în 2014 oferta netă de valută străină de la persoanele fizice s-a cifrat la 2,048.0 milioane de dolari americani mai puțin cu 30.2 la sută față de anul 2013 – și a acoperit în proporție de 78.2 la sută cererea netă de valută din partea agenților economici.

„Pentru comparație, în 2013 și 2012 gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea persoanelor juridice prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 109.9 la sută și respectiv 107.8 la sută. În aceste condiții, în limitele politicii monetare promovate, în 2014 BNM a vândut pe piaţa locală suma de 418.5 milioane de dolari americani sub forma de intervenţii valutare, acoperind parțial insuficiența de valută”, se mai arată în comunicat.

Pe parcursul anului 2014 moneda națională s-a depreciat atât faţă de dolarul american, cât şi faţă de moneda unică europeană cu 19.6% și, respectiv cu 5.7% respectiv, conform datelor BNM.

Presiunile de depreciere asupra monedei naționale continuă să se mențină și în 2015. Potrivit ultimelor date, comparativ cu finele anului 2014, moneda națională s-a depreciat cu 25.5% față de dolarul american și cu 17.8% față de euro.

„În perioada următoare, persistența factorilor de depreciere a monedei naționale, în special reducerea remiterilor de mijloace bănești vor descuraja consumul intern şi importul de mărfuri și servicii. În consecință, se va atesta o echilibrare a balanței comerciale, și respectiv o stabilizare a dinamicii cursului de schimb al monedei naționale”, precizează BNM în comunicat.

Pentru astăzi, BNM a stabilit un curs valutar de 22,37 lei pentru un euro și 19,59 lei pentru un dolar american. Casele de schimb valutar afișează în schimb, la cumpărare, un curs de 24,5 lei pentru euro și 29,9 lei la vânzare.

Dolarul american este cumpărat cu 22 de lei și poate și poate fi vândut chiar și cu 26 de lei.

CITIȚI ȘI...