Euro se depreciază semnificativ; Când va ajunge la paritate cu dolarul

by Genko Genko

Strategii de la ING spun că paritatea euro/dolar este doar „o chestiune de timp“. Analiştii de la Citigroup şi Deutsche Bank, doi dintre cei mai mari dealeri valutari, cred că cele două monede vor ajunge la egalitate într-un viitor nu foarte îndepărtat. Iar Gold­man Sachs, una dintre cele mai mari bănci din lume, a enumerat dolarul printre activele preferate în 2017.

Mişcările din ultimele zile de pe piaţa valutară au reaprins discuţiile despre paritatea euro/dolar. Săptă­mâna trecută moneda zonei euro s-a depreciat la minimul ultimilor 14 ani faţă de dolar din cauza cererii pu­ternice pentru moneda americană după ce Rezerva Federală americană a anunţat o înăsprire a politicii mo­netare mai puternică decât s-a anti­cipat. BCE a ales să-şi prelungească programul de achiziţii de active cu care umple pieţele cu euro.

Mulţi analiştii de pe Wall Street prezic de ani de zile paritatea euro/do­lar, argumentând că dolarul se va aprecia pe măsură ce Fed norma­lizează politica monetară, însă până de curând aşa ceva nu părea realizabil. Dolarul s-a apreciat cu aproape 10% faţă de un coş valutar în ultimele patru luni. Divergenţa dintre politicile monetare din SUA şi Europa va aduce în cele din urmă paritatea între euro şi dolar, spun analiştii băncii ING, citaţi de CNBC. Ei au explicat că acum, cum inflaţia din zona euro se chinuie să accelereze, iar euro a plonjat spre pra­gul de 1,03 dolari pe unitate, paritatea euro/dolar se vede clar la orizont. În­gri­jorările privind ascen­siunea popu­lismului în Europa, evo-luţiile eco-nomice slabe, posibilul impact negativ al Brexitului şi planurile pe termen lung ale Fed au pus presiuni serioase pe cursul de schimb euro/do­lar. Ana­liştii de la ING apreciază că dolarul va tatona egalitatea cu euro anul viitor.

Pentru pieţe, înăsprirea politicii monetare în SUA echivalează cu un vot de încredere dat de Fed celei mai mari economii a lumii. Perspectiva unei creşteri economice mai puternice în SUA anul viitor ca rezultat al sti­mulului promis de preşedintele-ales Donald Trump a încurajat J.P. Mor­gan să prognozeze că dolarul va ajun­ge la paritate cu euro în primul trimestru din 2017.

„Multă lume crede că a fost deschisă uşa pentru paritate. În ultimul timp au cedat atâtea praguri de sprijin încât următorul palier de sprijin este un dolar pentru un euro“, spune Carl Forcheski, strateg al Societe Generale, citat de CNBC.

CITIȚI ȘI...