(INFOGRAFIC) TOP 35 cele mai puternice armate din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Global Firepower a publicat un clasament al celor mai puternice armate ale lumii. Clasamentul este condus detașat de Statele Unite ale Americii, care sunt urmate de Rusia, China și India.

Topul este realizat în baza bugetului militar al fiecărei ţări, populaţia aptă pentru luptă şi orice fel de participare în caz de război, echipamentul din arsenal şi accesul la resurse. Totuși, cercetarea ignoră criteriile de profesionalism ale personalului militar sau starea în care se află echipamentul din arsenal, observă Business Insider, care a și realizat un infografic la acest subiect.

bi_graphics_globalfirepowerindex

Publicația mai observă că Statele Unite ale Americii conduc detaşat ordinea globală în ceea ce priveşte investiţia militară, cheltuind mai mult de 600 de miliarde de dolari. Următoarea naţiune la acest capitol este China, cu un buget de aproape 130 de miliarde de dolari, un număr oricum mai mic decât o treime din cheltuielile totale ale Americii. Potrivit unui raport SIPRI (Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace), SUA au redus bugetul de apărare cu 7,8% în mare parte din cauza retragerii treptate a trupelor din operaţiuni militare de peste ocean, precum Afganistan şi Irak. Rusia, în schimb, şi-a mărit arsenalul prin cheltuirea a 88 de miliarde de dolari şi plănuieşte să-şi modernizeze armele actuale.

SUA deţin monopol absolut şi asupra nupărului de nave portavion. Acestea contribuie în mare măsură la forţa militară de ansamblu a unei ţări. Vasele acestea masive le permit naţiunilor să îşi exploateze forţa cu mult mai departe de graniţe şi de întreaga suprafaţă a globului, funcţionând, în principiu, ca o bază mobilă de echipamente aeriene şi navale. Portavioanele pot transporta şi drone.

Submarinele Coreei de Nord: O anomalie care reiese la o primă vedere din clasamentul Global Firepower este poziţia de lider pe care nord-coreenii o ocupă la submarinele deţinute. Strict în termeni de cifre, nord-coreenii au mai multe submarine decât orice altă naţiune din lume. Totuşi, vasele sunt aproape complet inutilizabile, o treime din submarinele Coreei de Nord fiind depăşite din 1961. Aceste submarine au o raza de numai 6,5 kilometri, în timp ce un submarin modern al Statelor Unite are o rază de acţiune de 240 de kilometri.

La capitolul armelor nucleare, statul lider în clasament este Rusia, cu 8.484 de focoase nucleare, urmată de Statele Unite, cu 7.506 focoase.

Ucraina, țară practic aflată într-un conflict cu Rusia, se situează pe poziția a 21-a.

În topul Global Firepower România se situează pe locul 51, iar Republica Moldova nici măcar nu apare în clasamentul format din 106 țări.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...